Transelectrica renunţă să cumpere energie la preţ reglementat pentru a acoperi pierderile din reţea
Transelectrica (TEL) renunţă să cumpere energie la preţuri reglementate pentru acoperirea pierderilor din reţelele proprii şi va achiziţiona cantităţile respective de pe bursa OPCOM, pentru a respecta cerinţa Fondului Monetar Internaţional de creştere a gradului de deschidere a pieţei de energie.
Transelectrica renunţă să cumpere energie la preţ reglementat pentru a acoperi pierderile din reţea (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)
"Pierderile din reţelele de transport reprezintă cam 2% din consumul naţional de electricitate. Până acum compania cumpăra această energie prin contracte reglementate, la preţuri reglementate, care sunt mai mari comparativ cu cele de pe piaţa liberă. Compania apelează la această soluţie pentru că FMI a cerut ca acordurile reglementate din sectorul energetic să dispară", au declarat pentru MEDIAFAX surse din companie.
Energia cumpărată de Transelectrica este folosită pentru acoperirea pierderilor din reţele şi reprezintă consumul propriu tehnologic al companiei.
Potrivit datelor bursei de energie OPCOM, filială a Transeletrica, compania de stat a lansat două cereri de ofertă pentru achiziţia a 95.500 MWh de electricitate, la preţul de 230 lei pe MWh. Valoarea totală a energiei este de aproximativ 22 milioane de lei (peste cinci milioane de euro).
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
-
Trump organizează un miting al victoriei la Washington înainte de inaugurare
Acordul semnat de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană prevede că liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie va avea loc în perioada 2013-2017, în timp ce pentru sectorul industrial tarifele reglementate vor dispărea treptat până la sfârşitul anului 2013.
Transelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 73,68% din titluri. Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49% din capitalul companiei, iar un pachet de 12,81% din titluri aparţine mai multor acţionari.
Compania este listată la Bursă din 2006, iar o ofertă secundară de plasate la bursă a unui pachet suplimentar de 15% din acţiuni va începe în această săptămână.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO