- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transelectrica şi Transgaz trec de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor
Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), companiile care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale, vor fi transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene.
Transelectrica şi Transgaz trec de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Transferul privind administrarea acţiunilor deţinute de stat este prevăzut într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.
Surse oficiale au declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că proiectul pentru transferarea celor două companii este "redactat în proporţie de 80%", Transgaz şi Transelectrica urmând să treacă în subordinea Finanţelor.
Procedura este necesară pentru ca România să se conformeze unei directive europene privind separarea şi administrarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se spune că schimbarea acţionariatului Transelectrica şi Transgaz este necesată "întrucât este prioritară evitarea demarării, de Comisia Europeană, a unei eventuale proceduri de infringement împotriva României (...)".
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.
Ministerul Economiei deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.
Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârşitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost făcută întrucât, în noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul nu este prielnic.
Un pachet reprezentând 15% din acţiunile Transgaz va fi plasat la bursă până la mijlocul lunii aprilie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO