Transgaz a aprobat începerea negocierilor privind compania de proiect pentru stocarea carbonului

Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat joi începerea negocierilor pentru constituirea companiei de proiect pentru captarea şi stocarea carbonului, proiect evaluat la 800-900 milioane euro.

Urmărește
9 afișări

Etapele de constituire a societăţii de proiect vor fi realizate în funcţie de implementarea de către autorităţile din România a unei directive europene privind stocarea geologică a dioxidului de carbon, dar şi de modificarea unor prevederi europene.

"Condiţiile de participare a SNTGN Transgaz la constituirea companiei de proiect se vor stabili prin actul constitutiv al societăţii ce urmează a se înfiinţa şi vor fi supuse aprobării AGEA", se arată într-un raport remis de Transgaz Bursei.

Proiectul pilot de stocare a dioxidului de carbon va fi derulat de Transgaz, Romgaz şi Complexul Energetic Turceni, companii controlate de Ministerul Economiei.

Directorul adjunct responsabil cu dezvoltarea din Complexul Energetic Turceni, Laviniu Danciu, a declarat recent, pentru MEDIAFAX, că investiţia totală va fi în jur de 800-900 milioane de euro, iar Ministerul Economiei va depune la Comisia Europeană o aplicaţie pentru obţinerea unei finanţări echivalente cu 50% din proiect.

CE a aprobat la sfârşitul anului 2010 o propunere de alocare a patru miliarde de euro pentru finanţarea tehnologiilor din domeniul energiei regenerabile, precum captarea şi stocarea de dioxid de carbon.

Transgaz este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, deţinut în proporţie de 73,5% de Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea are 14,9% din titluri, iar restul capitalului (11,5%) este deţinut de alţi acţionari.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţiunile au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri la un preţ de 267 lei/ unitate, în creştere cu 2,3%. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 3,1 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici