"Transgaz infirmă ştirile apărute în presă potrivit cărora s-ar fi discutat în cadrul acestei întâlniri despre o posibilă includere a României, în locul Bulgariei, în proiectul South Stream", se arată într-un comunicat al companiei transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.
AFP a anunţat, luni, citând cotidianul rus Kommersant, că Gazprom ia în considerare includerea România în proiectul South Stream, pentru a înlocui Bulgaria, stat care creează dificultăţi şi întârzie astfel construcţia gazoductului.
South Stream este un proiect evaluat la zece miliarde de euro, condus de grupul rus Gazprom şi cel italian ENI, care are ca obiectiv construcţia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze ruseşti către Europa. Gazprom a încheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia şi Ungaria pentru realizarea proiectului South Stream, iar Sloveni şi Austria ar putea să participe de asemenea.
Reprezentanţii Transgaz şi Romgaz au avut, la 16 octombrie, o întâlnire la Moscova, cu preşedintele Gaprom, Alexei Miller şi cu directorul general al Gapromexport, Alexander Medvedev.
"Subiectele discutate în cadrul acestei întâlniri le-au constituit importul de gaze naturale în România pe relaţie directă cu compania rusă, înmagazinarea subterană a gazelor în România şi extinderea colaborării în domeniul tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul României, fără a se face vreo menţiune expresă la un proiect anume sau la vreo modalitate de dezvoltare a relaţiilor în acest sens", potrivit Transgaz.
Oficialii companiei au susţinut, în discuţiile cu conducerea Gazprom, că este important să prelungească acordurile de tranzit internaţional al gazelor încheiate cu Gazprom şi care expiră în 2011, cât şi dezvoltarea şi extinderea tranzitului de gaze naturale prin România.