Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc

Regiunea separatistă Transnistria, din Moldova, a rămas fără căldură şi apă caldă miercuri, după ce Rusia a încetat furnizarea de gaze prin Ucraina către Europa Centrală şi de Est, informează Reuters. Decizia a afectat imediat teritoriul majoritar rusofon, cu aproximativ 450.000 de locuitori.

Urmărește
1281 afișări
Imaginea articolului Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc

Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc

„Nu există căldură sau apă caldă,” a declarat un angajat al companiei locale de energie Tirasteploenergo din Tiraspol, capitala regiunii. Nu este clar cât timp va dura această situaţie, iar declaraţiile companiei sugerează că doar facilităţi precum spitalele sunt exceptate de la tăierile de căldură.

După expirarea unui acord de tranzit între Ucraina şi Rusia, fluxul de gaze către Transnistria s-a oprit miercuri dimineaţă. Tirasteploenergo a recomandat locuitorilor să se îmbrace gros, să se adune în camere unice pentru a economisi energie şi să folosească calorifere electrice, avertizând împotriva utilizării aragazurilor pentru încălzire.

Temperatura în Tiraspol a fost de 4 grade Celsius miercuri. Olga, o mamă a doi copii, a spus că radiatoarele din apartamentul ei erau aproape reci. „Am pregătit două camere pentru această situaţie de urgenţă şi am instalat şeminee electrice acolo. Sperăm ca această situaţie să fie temporară şi ca Transnistria să primească gaz curând,” a declarat ea pentru Reuters.

Parlamentul Transnistriei a cerut luna trecută Kremlinului şi Dumei de Stat să ajungă la un nou acord cu Ucraina pentru a permite continuarea furnizării de gaze. Moscova a declarat că va proteja cetăţenii şi soldaţii săi din regiune.

Până la expirarea acordului, Rusia furniza aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz Transnistriei, alimentând o centrală electrică ce asigura energie pentru întreaga Moldovă.

Guvernul de la Chişinău a luat măsuri pentru a reduce consumul de energie cu cel puţin o treime, în contextul disputei privind datoriile la gaz, pe care Rusia le foloseşte, conform autorităţilor moldovene, pentru a destabiliza ţara. Moldova îşi acoperă acum 38% din necesarul energetic prin producţie internă, inclusiv 10% din surse regenerabile, iar restul de 62% este importat din România, potrivit companiei de stat Energocom.

Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a mulţumit cetăţenilor pentru economisirea energiei, subliniind că această reducere a ajutat la echilibrarea sistemului energetic al ţării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici