- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transparenţa deciziilor Guvernului, cel mai slab capitol al României în clasamentul competitivităţii
România ocupă locul 67 din cele 139 de ţări incluse în clasamentul general al competitivităţii pe 2010-2011, în scădere cu trei locuri faţă de anul trecut, iar capitolul la care se poziţionează cel mai slab este transparenţa deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii, arată GEA.
Transparenţa deciziilor Guvernului, cel mai slab capitol al României în clasamentul competitivităţii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
În clasamentul general, dintre ţările Uniunii Europene, pe poziţii inferioare României se află doar Bulgaria, Letonia şi Grecia, ultimele două fiind grav afectate de criza mondială, se arată într-un comunicat de presă al Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Accesul la finanţare reprezintă cea mai importantă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri intern. Infrastructura şi birocraţia sunt, de asemenea, printre cei mai problematici factori pentru derularea afacerilor, alături de nivelul taxării şi reglementările din domeniul fiscalităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Capitolul la care România se poziţionează cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenţa deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134). Mărimea şi efectul taxării este, de asemenea, unul dintre cele mai slabe puncte ale României (locul 131)", se arată în comunicat.
La polul opus, România ocupă locul patru în ceea ce priveşte tarifele comerciale. De asemenea, numărul procedurilor şi timpul necesare pentru începerea unei afaceri reprezintă avantaje competitive notabile (locul 34), alături de o serie de alţi factori de natură socială (precum costul resimţit de mediul de afaceri al terorismului, al crimei şi violenţei şi al crimei organizate, incidenţa HIV sau rata de înscriere în invăţământul terţiar) şi de mărimea pieţei (atât interne, cât şi externe).
Elveţia se menţine pe primul loc în clasamentul general al Raportului Global al Competitivităţii 2010 - 2011, similar Raportului precedent, fiind urmată de Suedia şi Singapore. Statele Unite ale Americii, tradiţionala ocupantă a primului loc, a coborât până pe poziţia a patra.
Raportul Global al Competitivităţii se bazează pe date statistice din 2009 şi pe un sondaj în rândul managerilor, realizat în primăvara anului 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO