- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.01.2011, 14:53)
- Lidia Neagu , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţului la carburanţi şi vor returnarea accizei
Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţurilor carburanţilor, din cauza majorării accizelor şi a TVA, dar şi deprecierii leului faţă de dolar şi euro, şi solicită returnarea accizei aferente transporturilor comerciale şi transparenţă privind structura preţurilor benzinei şi motorinei.
Urmărește
53 afișări
Transportatorii acuză Guvernul pentru creşterea preţului la carburanţi şi vor returnarea accizei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Guvernul este de vină pentru că preţul carburanţilor este mare. Noi putem să mergem şi în alte ţări să alimentăm, şi astfel vom pune presiune pe stat, pentru că îi vor scădea încasările", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Ion Lixandru, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
Potrivit lui Lixandru, în 2009 s-au consumat şapte miliarde de litri de combustibil, pentru care statul a încasat din taxe patru miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Nu ne-ar deranja preţul carburantului dacă am avea autostrăzi şi condiţii de siguranţă, dar aşa devenim şi neconcurenţiali în raport cu alţi transportatori din Uniunea Europeană", a spus reprezentantul UNTRR.
În România, preţul de bază pentru motorină este de 0,64 de euro/ litru, mai mare decât în Austria (0,585 euro/ litru) şi Germania (0,458 euro/ litru), conform patronatului.
UNTRR solicită stoparea creşterii necontrolate a preţului la motorină, asigurarea funcţionării libere a pieţei şi transparenţei structurii preţului şi returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale.
Potrivit patronatului, returnarea accizei ar avea ca efect dezvoltarea transporturilor, diminuarea costurilor care se vor reflecta într-un preţ mai mic al produselor la raft şi separarea pieţei negre de cea legală.
Prezent la eveniment, preşedintele UNTRR, Constantin Isac, a spus că nu se poate calcula preţul corect al carburanţilor deoarece nu există o structură clară a preţului, cum se întâmplă în alte state, unde există transparenţă. El a afirmat că 40% din bugetul unei companii reprezintă costul cu carburanţii.
Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că datele preliminare ale autorităţii de reglementare arată că firmele petroliere din România au respectat legislaţia în privinţa creşterii preţurilor la carburanţi. Autoritatea va finaliza în primul trimestru din acest an o investigaţie pe piaţa comercializării carburanţilor, începută în 2005.
Premierul Emil Boc a declarat luni că Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, precum impunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, în luna noiembrie, că preţurile combustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate de producători.
Pe de altă parte, potrivit companiilor petroliere, preţurile la pompă sunt influenţate în principal de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi de evoluţia cursului leu/dolar.
Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL şi OMV.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe