Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a fost întrebat de presa austriacă dacă Grecia va putea îndeplini condiţiile necesare pentru a lua următoarea tranşă din pachetul de finanţare externă, şi dacă ipoteza că Atena îşi va putea plăti datoriile este credibilă.
„Aveţi absolută dreptate. Este o utopie să crezi că Grecia va putea să plătească aceste datorii. Datoria Greciei trebuie redusă”, a declarat Schneider, expert în economie subterană şi unul dintre cei trei consilieri BCE trimişi în Grecia.
Schneider a indicat că nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care o mare parte dintre greci optează pentru munca la negru.
„Un grec obişnuit pierde 30-40% din venit. Asta generează, desigur, muncă la negru şi economie subterană, pentru că numai acolo poţi face ceva mai mulţi bani”, a afirmat el.
Grecia a încheiat în mai 2010 un acord cu UE şi FMI pentru un pachet de finanţare externă de 110 miliarde euro pe trei ani, condiţionat de măsuri dure de reducere a deficitului bugetar, prin taxe mai mari şi scăderea cheltuielilor publice, cu un impact puternic asupra salariilor bugetarilor.
Guvernul nu a reuşit însă să atingă obiectivele fiscale şi este pe cale să încheie un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru a evita falimentul. Condiţiile noului acord includ supravegherea internaţională a finanţelor publice şi un program amplu de privatizări, pe lângă noi măsuri de austeritate.