Trei din patru femei cred că şefii apreciază mai mult munca bărbaţilor

Trei sferturi dintre femei spun că au întâlnit cel puţin o dată, de-a lungul carierei, situaţii în care munca depusă de către colegii de sex masculin a fost mai apreciată de şefi, deşi a fost la acelaşi nivel sau chiar inferioară celei realizată de o femeie, arată un sondaj efectuat de BestJobs.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Trei din patru femei cred că şefii apreciază mai mult munca bărbaţilor

Trei din patru femei cred că şefii apreciază mai mult munca bărbaţilor

De asemenea, una din două respondente consideră că o femeie trebuie să muncească mai mult decât un bărbat, pe o poziţie similară, pentru a câştiga aprecierea superiorilor. Rezultatele sondajului surprind semnalarea unor dificultăţi cauzate de discriminări pe baza genului, precum ratarea jobului dorit (15,3% dintre răspunsuri) sau accesul mai dificil la un job decât pentru un candidat de sex opus (21,3% dintre răspunsuri).

Două din cinci femei spun că au întâmpinat dificultăţi în privinţa accesului la o funcţie mai bună sau al unei promovări în cadrul companiei, iar 18% dintre respondente consideră că şefii le-au impus standarde mai ridicate de performanţă decât colegilor de sex opus, aflaţi pe poziţii similare.

Abordările diferite ale angajatorului încep încă din etapa recrutării. Trei din zece femei au declarat că au fost întrebate în cadrul interviurilor dacă au copii sau dacă plănuiesc să aibă în viitorul apropiat, considerând că răspunsul la aceste întrebări ar putea influenţa hotărârea angajatorului.

Decizia de a avea un copil afectează disponibilitatea angajatelor de a lucra peste program. Astfel, cea mai comună întrebare adresată în cadrul interviului a fost, pentru şase din zece femei, dacă sunt dispuse să lucreze în afara programului.

În urma sondajului realizat de BestJobs, femeile care au devenit mame resimt numeroase efecte negative pe plan profesional, precum percepţia conform căreia ar fi mai puţin implicate şi responsabile la locul de muncă (4,25% din cazuri). Două din cinci respondente consideră că ascensiunea lor profesională a fost îngreunată în urma naşterii, cea mai importantă consecinţă fiind resimţită asupra nivelului salarial, jumătate dintre ele (52%) declarând că au fost afectate pe acest plan. Există, de asemenea, cazuri în care femeile întoarse din concendiul de creştere a copilului au fost retrogradate pe o poziţie inferioară (16%), li s-a redus salariul (5,34%) sau şi-au pierdut slujba în primul an de la reîntoarcerea la locul de muncă (6,9%).

Un alt factor cu impact puternic asupra activităţii profesionale a femeilor îl reprezintă treburile casnice. 63% dintre respondentele sondajului spun că ele realizează cea mai mare parte a sarcinilor legate de îngrijirea locuinţei sau a copiilor, un sfert dintre respondente afirmând că împart aceste sarcini în mod egal cu partenerul şi doar 3% au declarat că partenerul se ocupă cel mai mult de activităţile casnice.

Trei din cinci femei susţin că locul de muncă nu le asigură un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici