Toţi cei 76 de analişti care au participat la un sondaj Reuters se aşteptau la menţinerea ratei dobânzii. Majoritatea au prognozat o păstrare a nivelului actual până la sfârşitul anului, urmată de reduceri în prima parte a anului 2009, pentru a stimula creşterea economică, după coborârea inflaţiei către valoarea ţintă de 2%.
"Comitetul (pentru Politică Monetară, n.r.) nu va întreprinde nicio schimbare până la sfârşitul anului, încercând să menţină un echilibru între presiunile inflaţioniste şi cele determinate de încetinirea avansului economic", a declarat Stuart Porteous, şeful departamentului economic al Royal Bank of Scotland.
Există aşteptări pentru o diminuare a dobânzilor în 2009, după depăşirea vârfului de inflaţie, pentru a susţine refacerea economică, a precizat Porteous.
Pieţele financiare nu au înregistrat o reacţie importantă ca urmare a anunţului Băncii Angliei.
În Marea Britanie există temeri că economia ar putea intra în recesiune, pentru prima dată din 1990.
Datele anunţate, joi, de o importantă companie britanică activă în sectorul creditelor imobiliare, au evidenţiat o scădere record, de 10,9%, a valorii locuinţelor, în iulie, comparativ cu aceeaşi lună din 2007.
David Blanchflower, unul dintre oficialii băncii centrale din Anglia, s-a pronunţat în favoarea reducerii dobânzii în august, pentru a preveni declinul economic, în timp ce colegul său Tim Besley a considerat măsura necesară încă din iulie.
Inflaţia în Marea Britanie depăşeşte de peste două ori ţinta băncii centrale şi ar putea ajunge în curând la 5%, pe fondul majorării preţurilor cu până la 30% de către companiile de utilităţi.
Economiştii aşteaptă prognoza băncii centrale a Angliei, de săptămâna viitoare, privind inflaţia peste doi ani, pentru a anticipa următoarea decizie de modificare a dobânzii de politică monetară.