Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză companiei Rafo Oneşti în procesul cu Glencore Energy

Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză Rafo Oneşti, aflată în administrare judiciară, în procesul cu compania britanică Glencore Energy, furnizor de ţiţei al rafinăriei, care a cerut înscrierea la masa creditorilor cu o creanţă de 75 milioane dolari pentru livrarea a 123.530 tone metrice ţiţei.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză companiei Rafo Oneşti în procesul cu Glencore Energy

Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză companiei Rafo Oneşti în procesul cu Glencore Energy (Imagine: Mediafax Foto)

Glencore Energy UK a acţionat în judecată Rafo şi a cerut înscrierea la masa creditorilor cu o creanţă de 75 milioane dolari care, conform companiei britanice, reprezintă contravaloarea unei cantităţi de 123.530,1 tone metrice de ţiţei.

Administratorul judiciar al Rafo a refuzat însă înscrierea creanţei în tabelul obligaţiilor debitoarei, apreciind că aceasta nu are caracter cert, lichid şi exigibil, iar Glencore a formulat contestaţie împotriva acestei măsuri a administratorului judiciar.

Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză, la sfârşitul săptămânii trecute, societăţii Rafo, care a beneficiat de asistenţa juridică a casei de avocatură Boştină şi Asociaţii.

"Tribunalul Braşov a respins cererea Glencore şi a dat câştig de cauză pentru Rafo. Această soluţie vine să întărească ideea că Rafo are capacitatea să-şi ducă la îndeplinire planul de reorganizare aprobat de judecătorul-sindic şi să acopere creanţele tuturor creditorilor înscrişi la masa credală, cu consecinţa pronunţării de către Tribunalul Braşov a unei hotărâri de închidere a procedurii de reorganizare", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Paraschiv, avocat asociat şi coordonatorul Departamentului de Litigii al firmei Boştină şi Asociaţii.

Hotărârea Tribunalului Braşov este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Rafo a intrat în stare de insolvenţă în 2004, fiind la acea dată cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, întrucât investiţiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.

Rafo Oneşti a înregistrat anul trecut pierderi de 182,8 milioane de lei, de cinci ori mai mari faţă de 2006, la afaceri în scădere cu aproximativ 21%, de la 719 milioane de lei la 575 milioane de lei, ca urmare a nefuncţionării rafinăriei în primele şapte luni din anul 2007.

În toamna anului trecut, compania - prin intermediul Petrochemical Holding, care controlează indirect pachetul majoritar - a achitat toate datoriile către bugetul de stat, în sumă de peste 500 milioane de lei, restul de aproximativ 300 milioane de lei fiind compensate prin nerecuperarea TVA-ului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici