- Home
- Economic
- FRANKFURT, (16.10.2011, 16:54)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trichet: Tratatul UE ar trebui modificat pentru a preveni destabilizarea blocului de către un stat
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat că Tratatul Uniunii Europene ar trebui modificat, pentru a preveni destabilizarea blocului comunitar de către un stat membru cu probleme, şi a cerut o mai bună guvernanţă economică în zona euro, transmite Reuters.
Urmărește
228 afișări
Trichet: Tratatul UE ar trebui modificat pentru a preveni destabilizarea blocului de către un stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Este necesar să modificăm Tratatul pentru a preveni deraierea unui stat membru, care să creeze probleme pentru toate celelalte", a arătat oficialul într-un interviu transmis duminică de postul de radio Europe 1 şi televiziunea iTele.
Întrebat dacă face referire şi la dreptul de veto al statelor membre, Trichet a afirmat: "Pentru a face asta trebuie să poată fi impuse deciziile".
Şeful BCE a adăugat însă că se aşteaptă ca reglementările existente de guvernanţă să fie aplicate mult mai strict pe viitor, chiar şi fără o modificare a Tratatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Cred că lecţia învăţată privind costul neglijenţei, costul unei administrări relaxate este suficient de puternică pentru ca, pe viitor, regulile să fie urmate mult mai strict", a spus Trichet.
El estimează că toate economiile avansate sunt afectate în prezent de o criză, însă problema Europei în particular este că unele ţări nu au respectat regulile din tratat.
"Nu avem un buget federal, nu avem o federaţie politică, decă trebuie să respectăm în totalitate constrângerile şi supravegherea reciprocă din zona euro. În Europa avem o problemă mai mare decât în alte părţi ale lumii, o problemă de supraveghere şi guvernanţă în interiorul zonei euro", a explicat Trichet.
Şeful BCE a îndemnat totodată guvernele europene să ia măsuri clare, concrete de combatere a crizei din zona euro.
"Cred că este important să avem o direcţie convingătoare în toate cele trei zone: protejarea semnăturii guvernelor europene, protejarea băncilor şi instituţiilor financiare pentru a le permite să-şi respecte rolul de finanţatori ai economiei, şi problema de natură specifică, dar foarte importantă, a Greciei", a arătat oficialul.
Trichet a participat sâmbătă la summit-ul pregătitor al G20 de la Paris, la care au fost prezenţi miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale ale celor mai mari 20 de economii ale lumii.
G20 a cerut liderilor europeni să prezinte un plan complet şi decisiv de soluţionare a crizei datoriilor de stat până la summit-ul UE din 22-23 octombrie.
Summit-ul liderilor G20 va avea loc pe 3-4 noiembrie, la Cannes.
Trichet a declarat joi pentru Financial Times că BCE a ajuns la limita posibilităţilor de susţinere a pieţelor financiare, iar combaterea şi rezolvarea crizei intră în totalitate în răspunderea guvernelor din zona euro.
În interviul de duminică, oficialul a arătat că BCE a luat măsuri excepţionale în ultimii patru ani, mai ales decizia de a oferi lichiditate nelimitată la dobânzi fixe, însă banca centrală a zonei euro nu a ieşit din prerogativele prevăzute de Tratatul de la Maastricht.
El a adăugat că moneda euro este în continuare o valută "extrem de credibilă", iar zona euro nu este "ameninţată".
Trichet se află la sfârşitul mandatului de opt ani la conducerea BCE şi urmează să fie înlocuit, de la începutul lunii noiembrie, de Mario Draghi, guvernatorul Băncii Italiei.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe