Trichet va îngropa economiile europene periferice prin majorarea dobânzii cheie

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va îngropa economiile europene periferice prin majorarea dobânzii de politică monetară în vederea temperării inflaţiei, potrivit analiştilor, relatează Bloomberg.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Trichet va îngropa economiile europene periferice prin majorarea dobânzii cheie

Trichet va îngropa economiile europene periferice prin majorarea dobânzii cheie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trichet este pe cale să crească dobânda cheie pentru prima oară în trei ani, dar are din nou în faţă dilema de a lua o decizie care rareori se potriveşte tuturor celor 17 state membre ale uniunii monetare, între care unele au creştere economică record, iar altele se luptă cu recesiunea şi criza datoriilor suverane.

Consecinţa va fi că normalizarea dobânzii cheie, de la nivelul minim record de 1%, va afecta în mod special Spania, Grecia, Portugalia şi Irlanda, fără să reuşească să înlăture riscul inflaţionist din Germania.

Situaţia riscă să amplifice redresarea în două viteze a Europei şi să afecteze obligaţiunile statelor europene periferice.

Credit Suisse Group avertizează investitorii să evite acţiunile şi băncile din regiune, parţial de teamă că BCE face o greşeală de strategie.

"Dacă BCE înăspreşte politica monetară, sporeşte riscul revenirii crizei datoriilor suverane", a declarat Gavyn Davies, preşedinte al fondului londonez de hedging Fulcrum Asset Management, care administrează active de circa 1,5 miliarde de dolari.

Conducerea BCE se reuneşte joi, la o lună după ce Trichet a surprins investitorii semnalând o majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, în condiţiile în care inflaţia din zona euro s-a accelerat la 2,6% în martie, cel mai rapid ritm din peste doi ani.

"Pentru băncile din Irlanda, Grecia, Spania şi Portugalia, majorarea dobânzii este un factor negativ", a declarat Carlos Egea, analist la Morgan Stanley.

Grecia, a cărei datorie publică va creşte la 156% din PIB în 2014, ar putea suporta costuri suplimentare de 1,6% din PIB legate de serviciul datoriilor, în urma majorării dobânzii cheie de către BCE, a declarat Luca Paolini, analist la Credit Suisse.

Davies a avertizat totodată că există riscul ca investitorii să mărească spreadul obligaţiunilor statelor cu datorii mari, faţă de obligaţiunile germane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici