„Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pe majorarea captialului băncii, probabil prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul de succes de la BCR”, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Potrivit aceloraşi surse, cele mai importante şi dificile negocieri pentru încheierea următorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde instituţia internaţională va insista pe includerea unui număr cât mai mare de societăţi importante.
Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.
Guvernul a încercat în ultimii doi ani să operze o majorare a capitalului CEC din surse bugetare, întrucât statul deţine toate acţiunile băncii, însă Comisia Europeană nu a autorizat operaţiunea, considerând că este asimilabilă unui ajutor de stat
În 2004, BERD şi IFC au plătit 222 de milioane de dolari pentru a prelua 25% plus două acţiuni BCR.
Doi ani mai târziu, Erste Bank preluat controlul BCR prin cumpărarea unui pachet de 61,8825% din acţiuni, contra sumei de 3,75 miliarde de euro, dintre care 2,2 miliarde euro au revenit statului, iar restul de 1,5 miliarde euro au fost împărţiţi între BERD şi IFC.
Surse oficiale au declarat luni pentru MEDIAFAX că FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar.