- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tu ştii unde se duc taxele şi impozitele pe care le plăteşti la stat? Vezi cât plăteşte un angajat cu un salariu mediu net pe economie de 1.400 lei/lună
ZF începe astăzi o campanie referitoare la modul în care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 mld. euro) pe care Guvernul estimează să le strângă în anul 2012 la bugetul consolidat, după cum indică proiectul legii bugetului.
Tu ştii unde se duc taxele şi impozitele pe care le plăteşti la stat? Vezi cât plăteşte un angajat cu un salariu mediu net pe economie de 1.400 lei/lună (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Site-ul www.zf/buget-2012 va fi dedicat acestei teme. Spre ce trebuie îndreptaţi banii? De unde trebuie tăiate cheltuielile nejustificate? Care sunt sectoarele care multiplică banii, drept urmare trebuie privilegiate? De ce ar trebui să existe în administraţie un control riguros al cheltuielilor, aşa cum se întâmplă în companii?
Un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plăteşte statului, anual, contribuţii şi taxe de 15.000 de lei, adică atât cât o jumătate de Dacia Logan. Cum? Pentru a da angajatului 1.400 lei, lunar, angajatorul plăteşte statului încă 1.000 de lei lunar - contribuţii sociale şi taxe. Deci, cheltuiala sa totală lunară pentru a plăti un salariu de 1.400 lei net lunar este de 2.400 de lei. La acest salariu, virează statului anual 12.000 de lei. Când, cu cei 1.400 de lei angajatul iese la cumpărături, el mai lasă statului, ca TVA, încă aproape un sfert din bani, adică 3.000 de lei anual. Dacă are maşină, pentru fiecare litru achiziţionat plăteşte acciză de 2 lei. Dacă este şi fumător, dă statului 32 de bani pentru fiecare ţigară, ca acciză. Şi încă nu şi-a plătit impozitul la casă şi locul de parcare.
Iată cum ajunge statul să-şi facă socotelile că va încasa din taxe şi impozite, în 2012, 195 miliarde de lei. La toate acestea se mai adaugă şi impozitul pe profit şi alte venituri ale statului.
Câţiva oameni au pâinea şi cuţitul la împărţirea acestui munte de bani. Dar, într-o vreme în care fiscalitatea, mai ales pe muncă, este apăsătoare, din bugetul statului sunt cheltuite sume uriaşe fără să existe o justificare clară şi un obiectiv limpede al cheltuielii. Pentru că nu a existat până acum nimeni care să-i tragă la răspundere pe responsabilii cu gestionarea bugetului pentru modul în care sunt cheltuiţi banii.
Problema bugetului este una esenţială, practic, cu el se deschid şi se închid politicile publice.
O cheltuire corectă a banilor publici ar trebui să plece de la o mai mare transparenţă, arată analistul economic Laurian Lungu. În ce ar consta ea? "Ar trebui să se întâmple ca în companii. Cineva să răspundă pentru modul în care sunt cheltuiţi banii. Dar pentru ca aceasta să se întâmple este nevoie de o transparentizate. De standarde de cost clare care să indice dacă se puteau face economii într-un loc sau altul", arată analistul.
Citeşte mai multe despre taxele şi impozitele pe care le plătim la stat pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.