- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.02.2014, 22:38)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tudor, fost şef CSA: Astra a intrat în administrare specială pentru că nu a respectat măsurile CSA
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra pentru că firma nu a respectat planuri de măsuri dispus de Consiliului fostei autorităţi de reglementare, ca urmare a controlului efectuat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit fostului şef al instituţiei Daniel Tudor.
Urmărește
381 afișări
Daniel Tudor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
"În perioda de 6 luni în care am deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Astra a fost supusa unui control de fond amănunţit care a durat aproximativ 5 luni. Concluziile acestui control au fost înaintate Consiliului CSA care, cu unanimitate de voturi, a dispus în sarcina Astra un plan de măsuri menit să corecteze deficienţele identificate de echipa de control. Acest plan de măsuri avea ca termen de îndeplinire data de 31 decembrie 2013, urmând ca în cazul în care nu ar fi fost îndeplinit in integralitate să se dispună, pe principiul gradualităţii şi in conformitate cu prevederile legale, măsura administrării speciale", a declarat Tudor într-un comunicat remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Dupa înfiinţarea ASF, spune Tudor, exercitarea activităţii de control asupra entităţilor de pe toate cele trei pieţe supravegheate a fost preluată în integralitate de o direcţie nou creată, aflată în subordinea directa a preşedintelui ASF, Dan-Radu Ruşanu.
"În calitate de vicepreşedinte al ASF am solicitat preşedintelui Ruşanu efectuarea mai multor controale inopinate la mai multe societăţi de asigurare, inclusiv la Astra Asigurări. Aceste controale aveau ca obiect principal verificarea modului de soluţionare a reclamaţiilor privind acordarea despăgubirilor. Deşi nu toate controalele solicitate de mine au fost în cele din urmă efectuate, Astra Asigurări a fost verificată a doua oară prin control la sediu în mai puţin de un an, perioadă în care se afla în monitorizare prin plan de măsuri", spune Tudor.
Potrivit lui Tudor, rezultatele celui de-al doilea control nu îi sunt conoscute pentru că a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al ASF în luna octombrie 2013.
"Prin urmare, măsura luată astăzi de ASF este efectul activităţii de control a CSA al cărei preşedinte am fost până în aprilie 2013 şi rezultă din nerespectarea de către Astra Asigurări a planului de măsuri dispus de către Consiliul CSA. De altfel, administrarea specială a Astra Asigurări (...) nu este o sancţiune contravenţională în temeiul legii de funcţionare a sectorului de asigurări, respectiv Legea 32/2000, ci doar o măsură administrativă pe care autoritatea o poate dispune în vederea ameliorării modului de administrare a entităţii supravegheate, în temeiul Legii 503/2004", a spus Tudor.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, marţi, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare firmă de asigurări, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat dreptul de vot şi de dividend al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.
Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă, că Daniel Tudor, în calitate de fost preşedinte al CSA, a protejat Astra Asigurări şi va avea "multe de răspuns", întrucât în cinci ani compania nu a fost controlată "aproape deloc".
"În ultimii cinci ani, Astra Asigurări nu a fost controlată aproape deloc. A fost un control început în 2012 şi finalizat în 2013, mai precis vineri, 26 aprilie 2013, în condiţiile în care noua conducere a ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi am găsit controlul finalizat. Fosta conducere CSA a stabilit un plan de masuri eşalonat pe nouă luni, până la 31 decembrie 2013. Domnul Daniel Tudor probabil că va avea multe de răspuns. Omul Daniel Tudor a fost cel care a protejat Astra", a spus Ruşanu.
Tudor a condus CSA în perioada octombrie 2012-aprilie 2013 şi a fost vicepreşedinte ASF sectorul asigurarilor în perioada aprilie - octombrie 2013.
Astra este cel mai mare asigurător local după nivelul primelor subscrise în 2012 şi este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Tudor susţine că Ruşanu a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la salarizarea membrilor Consiliului CSA.
"Vă informez că salariile membrilor executivi ai Consiliului ASF sunt identice cu cele ale membrilor Consiliului fostei CSA. La fel, salariul preşedintelui ASF este identic cu salariul fostului preşedinte CSA. De altfel regulamentul de salarizare al membrilor Consiliului CSA a fost schimbat la solicitarea mea încă din ianuarie 2013 ca urmare a angajamentelor pe care mi le-am luat la numirea în funcţie. În acest sens, la mai puţin de 2 luni de la preluarea preşedinţiei Consiliului CSA am plafonat veniturile membrilor prin modificarea modalităţii de acordare a stimulentelor", a spus Tudor.
Ruşanu a afirmat că în 2013 salariile membrilor Consiliului ASF se situau la jumătatea nivelului salariilor foştilor membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Şeful ASF a mai spus că va înainta comisiei de specialitate din Parlament o propunere prin care va solicita reducerea cu 50% pentru acest an, comparativ cu 2013, a salariilor membrilor Consiliului ASF.
"Dacă se va aproba, salariile conducerii ASF se vor situa la 7.000 de euro, de la 14.000 de euro în 2013 şi de la peste 30.000 de euro în cazul fostei conduceri CSA. Ulterior, reducerea salariilor se va aplica şi celorlalţi angajaţi ai instituţiei", a spus Ruşanu.
El a adăugat că bugetul de venituri şi cheltuieli al ASF pentru acest an nu prevede acordarea de stimulente şi a primei de vacanţă salariaţilor instituţiei.
"În 2013 au fost acordate stimulente şi prime de vacanţă", a spus Ruşanu.
Tudor afirmă însă că fondul de salarizare al ASF a fost mărit în mod iresponsabil chiar de către preşedintele ASF incepând cu luna august 2013, prin majorarea până la dublu a salariilor angajaţilor de la momentul înfiinţarii ASF şi prin angajarea în plus a peste 250 de persoane, contrar tuturor angajamentelor luate anterior.
"În concluzie, afirmaţiile tendenţioase făcute la adresa mea precum şi acţiunile concrete ale preşedintelui ASF Dan Radu Ruşanu nu sunt menite decât să deturneze atenţia opiniei publice de la problematica recent dezvăluită de presă a salarizării conducerii ASF şi de la subiectele vizate de ancheta DNA aflată în curs", a mai spus Tudor.
La începutul acestei luni, ASF a anunţat că politica salarială pentru conducerea instituţiei este stabilită potrivit legii de înfiinţare a ASF, cu modificările ulterioare.
"Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite în mod arbitrar, ci pe baza prevederilor OUG 94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR. Nivelul salarizării membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM şi CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al Preşedintelui ASF - echivalentul în lei a 14.000 de euro (informaţia a fost făcută publică încă din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepreşedintelui ASF şi vicepreşedinţilor ASF sunt echivalentul în lei a 12.000 de euro", se spunea în comunicatul instituţiei din 3 februarie.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe