- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială
Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială, însă este prea devreme pentru o evaluare exactă în acest sens, a declarat, duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, pentru postul de radio Europe 1.
Turbulenţele din Iran majorează gradul de risc din economia mondială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Orice tensiune geo-strategică este, evident, un nou factor de risc pentru economia internaţională. Putem considera Iranul o parte dintr-o analiză mai largă, care ar fi asociată riscurilor pentru pieţele petrolului, ţinând cont şi de circumstanţele regionale", a arătat oficialul.
Iranul este scena protestelor postelectorale şi a demonstraţiilor începând de sâmbăta trecută, când rezultatul alegerilor a confirmat realegerea preşedintelui în exerciţiu, Mahmoud Ahmadinejad.
Totodată, Trichet a avertizat că guvernele care au împrumutat sume uriaşe pentru a susţine programele de stimulare a economiei nu trebuie să acumuleze noi datorii.
"Există un prag peste care nu mai poţi cheltui, nu mai poţi acumula datorii. Cred că am ajuns la acest prag", a afirmat el.
În acelaşi timp, şeful BCE a respins temerile legate de riscurile de deflaţie şi a arătat că instituţia de supraveghere a sistemului financiar din zona euro va garanta stabilitatea preţurilor, pe termen mediu.
"Le vom garanta (consumatorilor casnici, n.r.) că, pe termen mediu, inflaţia nu va anula beneficiile pe care le câştigă în prezent ca urmare a ratei scăzute a creşterii preţurilor", a afirmat Trichet.
Potrivit oficialului, consumatorii "au arătat că nu cred deloc" că există un risc de deflaţie.
Trichet a salutat, totodată, decizia liderilor Uniunii Europene de a susţine aplicarea reformei în domeniul reglementării şi supravegherii pieţelor financiare şi sistemului bancar, calificând acordul de la Consiliul European drept "un important pas înainte".
Liderii celor 27 de state membre au căzut de acord, la summit-ul de joi şi vineri de la Bruxelles, să consolideze şi înăsprească reglementarea şi supravegherea sistemului financiar, inclusiv prin înfiinţarea a două noi organisme europene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO