- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turcia nu renunţă la pretenţia de a reţine 15% din gazele transportate de Nabucco
Turcia nu a renunţat la pretenţia de a reţine 15% din volumul de gaze naturale care va fi transportat prin gazoductul Nabucco, însă guvernul de la Ankara speră să încheie în luna iunie un acord cu guvernele europene pentru continuarea proiectului.
Turcia nu renunţă la pretenţia de a reţine 15% din gazele transportate de Nabucco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu am renunţat la a cere 15% din gazele care vor fi transportate de conducta Nabucco, chestiunea este încă în discuţie", a declarat, marţi seară, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.
Pretenţiile Turciei cu privire la Nabucco reprezintă un motiv de dispută între statele şi companiile care participă la proiect. Turcia a arătat că va utiliza acest volum de gaze atât pentru consumul propriu, cât şi pentru "re-export".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, care va realiza proiectul, este format din Transgaz Mediaş, OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Construcţia gazoductului este programată să înceapă anul viitor, după semnarea acordului interguvernamental între statele participante şi asigurarea finanţării necesare pentru proiect, estimată la 7,9 miliarde euro.
Nabucco ar trebui să devină operaţional în 2014, transpotând 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, extrase din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, către Austria, şi are ca scop reducerea dependenţei UE faţă de importurile de gaze din Rusia.
Directorul executiv al consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek, a declarat, săptămâna trecută, că pretenţia Turciei de a reţine 15% din gaze nu mai este o chestiune esenţială, care ar putea împiedica încheiera acordului interguvernamental necesar pentru începerea lucrărilor la construcţia gazoductului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO