- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.04.2021, 08:12)
- Bogdan Cojocaru
Turcii vor să afle unde au dispărut rezerve valutare de zeci de miliarde de dolari. Ce a făcut poliţia
- Capitala Turciei a fost inundată luna aceasta cu afişe şi bannere cu numărul 128 pe ele.
- „Unde este suma de 128 miliarde de dolari?“ a întrebat Partidul Popular Republican de opoziţie
Urmărește
2483 afișări
Turcii vor să afle unde au dispărut rezerve valutare de zeci de miliarde de dolari. Ce a făcut poliţia
Capitala Turciei a fost inundată luna aceasta cu afişe şi bannere cu numărul 128 pe ele. Poliţia s-a grăbit să le dea jos, susţinând că sunt insultătoare pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan, o infracţiune în Turcia, scrie Financial Times.
„Unde este suma de 128 miliarde de dolari?“ a întrebat Partidul Popular Republican (CHP), de opoziţie, făcând referire la bannerele atârnate şi în birourile sale din Turcia.
Suma reprezintă banii despre care banca centrală spune că i-a folosit pentru a consolida lira în ultimii ani. Estimările variază mult în funcţie de sursă, iar Erdogan a ridicat cifra la 165 miliarde dolari - cea mai mare evaluare de până acum. Opoziţia şi alţi analişti spun că această confuzie ilustrează lipsa de transparenţă şi guvernarea deficitară din centrul politicii economice a lui Erdogan, criticat pentru eşecul de a stopa inflaţia şi de a opri deprecierea lirei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„Tot ce facem este să punem o întrebare, însă reacţia arată clar că nici acest lucru nu mai este permis“, a spus Gokce Gokcen, vicepreşedintele CHP pentru afaceri pentru tineret. „128 de miliarde de dolari reprezintă o problemă de bază în guvernarea din Turcia, unde administraţia nu are transparenţă şi încredere. Nu ştim dacă banii s-au dus pentru a stabiliza moneda, cui i-au fost vânduţi, dacă au ieşit din Turcia sau dacă au existat profituri“, a adăugat ea.
Pentru mulţi turci, cursul de schimb este un barometru al succesului economic, iar Ankara şi-a desfăşurat rezervele - activele străine pe care le deţine o bancă centrală pentru a compensa pasivele unei naţiuni - înainte de alegerile din 2019 şi în timpul pandemiei, într-un efort de susţinere a lirei. Moneda tot s-a prăbuşit cu 37% faţă de dolar în perioada de 18 luni încheiată în noiembrie 2020.
Criticii acuză banca centrală că ascunde sumele cu care intervine evitând licitaţiile de datorii publice şi nepublicând date despre intervenţii. Erdogan a oferit, de asemenea, un cont al cheltuielilor pentru prima dată, spunând că 165 de miliarde de dolari au fost folosiţi în ultimii doi ani „când Turcia s-a confruntat cu o cerere pentru valută fără precedent“ pentru a finanţa deficitul de cont curent, ieşirile de portofoliu, împrumuturi denominate în monedă străină ale companiilor şi cererea cetăţenilor pentru aur şi valută.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump