Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri

Turismul românesc nu a ieşit din criză, iar în primul trimestru al acestui an numărul turiştilor cazaţi în hotelurile româneşti a scăzut cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, au declarat miercuri într-o conferinţă reprezentanţii patronatelor hotelierilor şi ai agenţiilor de turism.

Urmărește
713 afișări
Imaginea articolului Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri

Turismul este încă în criză. Vezi cu cât a scăzut numărul turiştilor din hoteluri (Imagine: Shutterstock)

"Eu nu văd că turismul a ieşit din criză. Numărul turiştilor veniţi în hotelurile din România este cu 20% mai mic în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental şi noul preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El a adăugat că turismul continuă tendinţa descendendă a anului 2010, care a fost unul mai slab decât 2009.

"Din estimările noastre, în acest an cererea românilor pentru vacanţe externe a crescut cu 20% şi, în acelaşi timp, au scăzut cu 20% solicitările pentru concedii în România. Această tendinţă e îngrijorătoare", a afirmat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ea a pus scăderile pe seama celor mai mari două probleme din turismul românesc, respectiv lipsa infrastructurii şi a promovării.

Radu Enache a explicat că pentru hotelieri, împovăraţi de taxe, "cuţitul a ajuns la os", fiscalitatea excesivă blocând atât investiţiile, cât şi operarea unităţilor de cazare.

Totodată, el a acuzat statul şi de lipsa promovării turismului.

"Dacă nu-ţi faci zgomotul tău, promovarea e zero. Dumneavoastră sunteţi vocală de o mie de ani, dar n-aţi reuşit nimic", s-a adresat Enache Corinei Martin.

Preşedintele ANAT a afirmat că instituţia pe care o conduce a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ca promovarea turismului să fie făcută de un organism constituit printr-un parteneriat public-privat.

"Nu e normal ca promovarea României să fie decisă de 3-4 funcţionari publici dintr-un minister. Cine e vinovat că e încă evaziune fiscală în România? Cum poate un minister să verifice cu 10 angajaţi problema evaziunii fiscale? Noi cerem de un an şi jumătate ca licenţierea şi clasificarea unităţilor de cazare să treacă la autorităţile locale", a spus Martin.

La rândul său, George Ţurnă, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din Bucureşti, prezent la conferinţă, a arătat că principala problemă a turismului românesc este lipsa de coerenţă şi de perspectivă.

"S-au tot înfiinţat şi desfiinţat ministere, care au avut diverse priorităţi, de la Dracula până la turismul ecumenic", a adăugat el.

Reprezentanţii ANAT şi FIHR au anunţat că poartă discuţii pentru unificarea patronatelor din turism într-o federaţie la nivel naţional.

"Ana Hotels se retrage începând de azi din toate asociaţiile din turism până la coagularea tuturor federaţiilor la nivelul industriei hoteliere", a declarat omul de afaceri George Copos, prezent la conferinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici