TVA va fi REDUSĂ la pâine în septembrie. Impactul, compensat cu accize la alcool şi bunuri de lux. Care vor fi accizele pentru bijuterii şi maşini

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.

Urmărește
1703 afișări
Imaginea articolului TVA va fi REDUSĂ la pâine în septembrie. Impactul, compensat cu accize la alcool şi bunuri de lux. Care vor fi accizele pentru bijuterii şi maşini

TVA va fi REDUSĂ la pâine în septembrie. Impactul, compensat cu accize la alcool şi bunuri de lux. Care vor fi accizele pentru bijuterii şi maşini (Imagine: Shutterstock)

UPDATE Accize de 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K şi de 1 euro/cmc pentru maşini de lux

Bijuteriile din aur şi/sau platină, cu excepţia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K inclusiv şi cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, maşinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea şi bere nefiind schimbată.

Pentru maşini, acciza va fi aplicată în cazul autoturismelor şi autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi.

Confecţiile din blănuri naturale vor fi accizate cu 50 euro la bucată pentru produse cu o valoare unitară între 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse între 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori între 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse între 4.501-6.000 euro şi cu 1.200 euro/bucata pentru produse în valoare mai mare de 6.000 euro.

Armele de vânătoare şi cele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucata, în funcţie de valoare, iar cartuşele cu glonţ vor fi de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata.

Pentru nave cu vele care au lungime egală sau mai mare de 8 metri va fi aplicată o acciză de 500 euro/metru liniar din lungimea navei.

UPDATE Chiţoiu: Guvernul nu urmăreşte scăderea preţului pâinii prin TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii

Guvernul nu urmăreşte scăderea imediată a preţului pâinii prin scăderea TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii fiscale în domeniu, care ajunge, în prezent, şi la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

"Obiectivul major, aşa cum am anunţat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pânie, este nu de a scădea imediat preţul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociaţia marilor producători şi, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanţ, şi până la 80%", a spus Chiţoiu.

El a precizat că scopul urmărit de Executiv este acela de a reduce semnificativ, respectiv peste 50%, evaziunea fiscală în domeniul produselor de panificaţie.

Totodată, ministrul şi-a exprimat speranţa că noul Corp de Control creat la Finanţe îşi va arăta eficienţa.

"Sper ca noua structură, Direcţia Generală Naţională Antifraudă Fiscală, să fie mult mai eficientă decât fostele structuri şi să-şi facă simţită prezenţa în piaţă şi nu numai, să aducă bani mai mulţi la buget", a spus Chiţoiu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9%  de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

El a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen "rezonabil" că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

Victor Ponta a anunţat, de asemenea, luni, că Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru un nou acord.

O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici