"Ne aşteptăm la o încetinire a cererii pe piaţa locală şi considerăm că economia va urma un scenariu de aterizare lină. Cu toate acestea, există doi indicatori care trebuie urmăriţi cu atenţie, respectiv indicele încrederii din mediul de afaceri, care are o evoluţie bună în prezent, dar se poate deteriora rapid, şi activitatea din sectorul construcţiilor, care reprezintă motorul de creştere al acestei economii şi dacă va înregistra un declin există posibilitatea unei aterizări dure", a declarat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentant regional al FMI.
Un scenariu de aterizare lină implică o creştere economică stabilă, suficient de accelerată încât să fie evitate temerile privind recesiunea, dar suficient de lentă pentru a nu majora rata inflaţiei.
O aterizare dură a economiei ar implica recesiune, cauzată de tentative ale executivului de a reduce inflaţia.
Creşterea economică din primele trei luni ale acestui an, de 8,2%, se plasează la cel mai înalt nivel înregistrat în primul trimestru în România începând cu anul 1990, cu peste un punct procentual mai rapidă decât în cazul precedentului record, consemnat anul trecut.