UBS reevaluează pierderea cauzată de tranzacţii neautorizate la 2,3 miliarde de dolari

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a crescut luni pierderea estimată în urma unor tranzacţii neautorizate la 2,3 miliarde de dolari, de la nivelul anunţat iniţial de 2 miliarde de dolari, şi a început investigaţia oficială privind acest incident.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului UBS reevaluează pierderea cauzată de tranzacţii neautorizate la 2,3 miliarde de dolari

UBS reevaluează pierderea cauzată de tranzacţii neautorizate la 2,3 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul de Administraţie al UBS a format o comisie prezidată de un director independent, David Sidwell, fost director financiar executiv la Morgan Stanley, care va ancheta tranzacţiile neautorizate care au condus la pierderile uriaşe dezvăluite în ultimele zile, dar şi sistemele interne de control ale băncii.

Grupul elveţian a anunţat joi că a înregistrat o pierdere de 2 miliarde de dolari în urma unor tranzacţii neautorizate efectuate de un trader.

Traderul londonez Kweku Adoboli, principalul suspect în acest caz, a fost ridicat vineri de autorităţile britanice şi acuzat de fraudă şi fals în contabilitate.

Banca a ridicat duminică estimarea privind pierderea la 2,3 miliarde de dolari, iar directorul general Oswald Gruebel a declarat că presupusa fraudă va avea consecinţe pentru strategia grupului şi chiar pentru el însuşi.

UBS susţine că Adoboli a ascuns "tranzacţii speculative neautorizate în diverse contracte futures pe S&P 500 (New York), DAX (Frankfurt) şi EuroStoxx, derulate în ultimele trei luni", prin cearea unor poziţii fictive de hedging în sistemele interne.

Cu alte cuvinte, traderul ar fi informat sistemele de control de risc că eventualele pierderi cauzate de aceste tranzacţii ar fi asigurate prin hedging, fără a derula însă astfel de operaţiuni.

Incidentul reprezintă o nouă lovitură grea pentru imaginea celei mai mari bănci elveţiene, care începuse de curând să recâştige încrederea clienţilor şi investitorilor după ce a ajuns în pragul colapsului în urma crizei financiare din 2008-2009 şi a fost în centrul unei investigaţii dure a guvernului american privind evaziunea fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici