Ucraina a propus Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor naturale

Ucraina a propus Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor naturale, una în care acesta să fie diferenţiat pentru perioada de vară şi cea de iarnă, iar alta în care să fie stabilit în funcţie de preţul de pe piaţa spot din Europa, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului Ucraina a propus Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor naturale

Ucraina a propus Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor naturale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am sugerat abordarea noastră, care nu este ucraineană, ci exclusiv una europeană. În timpul sezonului de vară să plătim 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este preţul pieţei. În sezonul de iarnă să plătim 380 de dolari. Rezultă o medie de 340 de dolari", a spus Iaţeniuk în timpul unei şedinţe de guvern, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că dacă această ofertă nu va fi acceptată, Ucraina oferă o altă soluţie, cea a pieţei spot europene.

"Prin excluderea tarifului de tranzit, suntem dispuşi să calculăm preţul în funcţie de piaţa spot şi să plătim în funcţie de preţul pieţei", a explicat premierul.

Iaţeniuk a spus că Ucraina nu are nevoie de un discount, dar că nu va plăti Rusiei 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au participat la consultări pe tema gazelor din luna aprilie, dar discuţiile nu au produs rezultate notabile.

Rusia a oferit Ucrainei un discount de 100 de dolari, reducând preţul total la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar Ucraina a refuzat să încheie un acord.

Pe 16 iunie, după mai multe runde de discuţii fără rezultat, Gazprom a impus un sistem de plată în avans a gazelor destinate Ucrainei, din cauza datoriilor acumulate.

În prezent, datoriile Ucrainei pentru gaze sunt estimate la peste 5,3 miliarde de dolari.

Ucraina este ţară de tranzit pentru gazele ruseşti destinate Europei. Circa jumătate din gazele exportate de Rusia în Europa au tranzitat anul trecut Ucraina, reprezentând 15% din necesar, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. În ultimii câţiva ani, autorităţile de la Moscova au acuzat în mai multe rânduri Ucraina că sustrage din gazele destinate statelor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici