Ucraina ar putea cere sprijinul FMI pentru plata gazelor, în urma creşterii tarifelor de către Rusia

Ucraina ar putea cere sprijinul FMI pentru plata gazelor ruseşti, al căror cost va creşte semnificativ până la sfârşitul acestui an, a declarat miercuri premierul ucrainean Mikola Azarov, transmite Reuters.

Urmărește
11 afișări

Declaraţia a fost făcută după ce Azarov nu a reuşit, cu o zi în urmă, într-o întâlnire la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, să obţină un acord de reducere a preţului gazelor.

Azarov a spus, într-un interviu la Viena, că Ucraina ar putea solicita FMI un credit de stabilizare a cursului monedei naţionale, în valoare de 1-2 miliarde de dolari, deşi în prezent nu există o nevoie stringentă de sprijin financiar.

"Dacă vor apărea astfel de probleme, avem un acord cu FMI", a arătat premierul ucrainean.

El a explicat că preţul mare al gazelor duce la reducerea rezervelor valutare ale ţării.

Comentariile premierului sugerează că guvernul va solicita furnizarea de către FMI a unei noi tranşe dintr-un program de finanţare de 15 miliarde de dolari, care a fost suspendat după ce guvernul nu a aplicat reforme financiare şi în sectorul pensiilor.

Fondul Monetar Internaţional a refuzat în martie funizarea unei tranşe de 1,6 miliarde de dolari, după ce autorităţile de la Kiev nu au aplicat măsuri de austeritate precum creşterea vârstei de pensionare şi majorarea preţului gazelor pentru consumatorii casnici, cu 50%.

În prezent, Ucraina plăteşte 297 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze ruseşti, dar preţul ar putea ajunge la 400 de dolari în trimestrul patru, după ce tariful va fi majorat în funcţie de cotaţia petrolului, dar cu un decalaj de câteva luni.

Circa 80% dintre gazele exportate de Rusia în Europa tranzitează Ucraina, iar livrările au fost întrerupte în trecut din cauza disputelor legate de preţuri, între autorităţile de la Moscova şi Kiev.

Azarov a spus că nu există motive de îngrijorare legate de securitatea livrărilor.

"Ucraina este un stat civilizat, democratic, care îşi va respecta obligaţiile contractuale", a arătat premierul.

El a argumentat că preţul plătit de Ucraina ar trebui să fie mai mic faţă de cel plătit de ţările Uniunii Europene.

Astfel, dacă Polonia plăteşte circa 350 de dolari pentru o mie de metri cubi, atunci Ucraina ar trebui să plătească 200-220 de dolari, consideră Azarov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici