Ucraina contestă rentabilitatea proiectului South Stream

Publicat: 08 07. 2010, 18:00
Actualizat: 06 11. 2012, 10:03

Gazoductul care va fi dezvoltat de Rusia va aduce gaze naturale din această ţară, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Grupul Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

„Proiectul South Stream nu este indispensabil. Implică cheltuieli excesive, fără să aducă valoare adăugată, întrucât nu oferă acces la o nouă sursă de gaze„, a afirmat Grişcenko într-o conferinţă de presă la Kiev.

În opinia sa, gazoductele din Ucraina sunt în măsură să garanteze livrări fiabile de gaze în Europa.

Omologul său finlandez Alexander Stubb a declarat însă la aceeaşi conferinţă de presă că ţara sa se pronunţă pentru diversificarea surselor de energie.

„Susţinem Nord Stream, precum şi South Stream şi Nabucco, dar pe termen scurt, întrucât importanţa gazelor naturale va scădea”, a afirmat Stubb.

Pentru autorităţile de la Moscova, construirea unei conducte care va ocoli Ucraina este o reacţie logică la conflictele cu Ucraina în domeniul gazelor, declanşate în iernile 2005-2006 şi 2008-2009.

Ucraina, care este tranzitată de 80% din gazele ruseşti destinate Europei, a încercat să convingă Moscova să renunţe la proiectul South Stream.

În acest scop, autorităţile de la Kiev au propus Rusiei şi UE înfiinţarea unei companii mixte care să construiască pe teritoriul ucrainean un nou gazoduct cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Debitul acestui gazoduct ar fi comparabil cu cel al South Stream (60 miliarde metri cubi de gaze).

Rusia şi UE nu au răspuns deocamdată propunerii.