- Home
- Economic
- KIEV, (18.12.2015, 14:44)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina intră în DEFAULT cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia
Ucraina intră în default cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia, contractată înainte de înlăturarea din funcţie a fostului preşedinte Viktor Ianukovici, adâncind o dispută care ar putea duce la declanşarea unei acţiuni în justiţie, relatează Bloomberg.
Urmărește
4495 afișări
Ucraina intră în DEFAULT cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia
Premierul ucrainean Arsenii Iaţeniuk a declarat vineri că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor cu scadenţă pe 20 decembrie, cumpărate de Rusia în urmă cu doi ani pentru susţinerea fostului preşedinte ucrainean, cu câteva luni înainte de înlăturarea din funcţie a acestuia.
Rusia a anunţat săptămâna trecută că va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută.
Autorităţile din Rusia au refuzat în acest an să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 18 miliarde de dolari, negociată cu creditorii ţării, argumentând că trebuie să beneficieze de termeni mai favorabili, fiind un stat creditor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Cele două părţi au indicat în această lună că sunt dispuse la negocieri pentru restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari şi s-au folosit de oficiali germani pentru medierea unor discuţii.
Iaţeniuk a anunţat blocarea plăţii datoriei în şedinţa de guvern de vineri, afirmând că trebuie luate măsuri după ce Rusia a refuzat să semneze acordul de restructurare.
"Plăţile sunt îngheţate până ce propunerile noastre de restructurare sunt acceptate sau până la o decizie în justiţie", a spus premierul ucrainean.
Moratoriul declarat de Ucraina se aplică şi unor datorii de circa 507 milioane de dolari, către bănci ruseşti, contractate de două companii ucrainene de stat.
Guvernul de la Kiev nu poate să restituie integral datoria către Rusia, potrivit condiţiilor acordului de restructurare convenit cu creditorii privaţi şi al programului de asistenţă financiară de 17,5 miliarde de dolari convenit în acest an cu FMI.
În cadrul acordului, deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale ucrainene, inclusiv fondul Franklin Templeton, au acceptat o reducere de 20% a principalului datoriilor.
"Scenariul cel mai probabil este un proces. Este posibilă şi restructurarea în afara justiţiei, dar singura cale este prin negocieri directe. Nu văd o soluţie simplă care să vină din discuţii bilaterale", a declarat Vadim Hramov, analist la Bank of America în Londra.
Înainte de default-ul anunţat vineri, Rusia îşi nuanţase poziţia în privinţa datoriilor, preşedintele Putin propunând luna trecută ca Ucraina să plătească eşalonat, pe parcursul a trei ani, dacă un guvern sau o bancă occidentală vor acorda garanţii.
Oferta a căzut la începutul lunii decembrie, iar ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a declarat pe 16 decembrie că un acord în afara justiţiei ar putea fi imposibil.
Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au înrăutăţit după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 şi a susţinut rebelii din estul Ucrainei.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe