- Home
- Economic
- PRAGA, (26.03.2014, 17:42)
- Anca Dumitrescu
Ucraina negociază prin intermediul Slovaciei importul de gaze din UE
Ucraina a început negocieri pentru importarea de gaze din Uniunea Europeană prin intermediul Slovaciei, în vederea reducerii dependenţei de livrările ruseşti.
Urmărește
137 afișări
Ucraina negociază prin intermediul Slovaciei importul de gaze din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Reprezentanţi ai companiilor Ukrtransgas şi Eustream, operatorii de conducte din Ucraina şi Slovacia, s-au întâlnit marţi, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene, pentru a discuta despre aspectele tehnice ale inversării fluxului de gaze al conductei slovace, au declarat purtătorul de cuvânt al UE, Sabine Berger, şi cel al Eustream, Vahram Chuguryan, transmite Bloomberg.
În prezent prin această conductă sunt exportate gaze către Slovacia.
Ucraina depinde de livrările de gaze din Rusia pentru peste jumătate din necesarul de gaze, iar restul este acoperit de producţia internă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca un memorandum între Ucraina şi Slovacia să fie semnat înainte de sfârşitul lunii aprilie.
Guvernul interimar al Ucrainei, condus de premierul Arseni Iaţeniuk, vrea să reducă dependenţa ţării de gazele furnizate de Rusia, care a anulat discount-ul de preţ, de 33%, oferit în decembrie.
Rusia a avertizat totodată că va reduce livrările de gaze către Ucraina, pe fondul tensiunilor legate de anexarea Crimeei şi masarea de trupe ruseşti la graniţa dintre cele două ţări.
Ucraina are posibilitatea să importe până la 12 miliarde de metri cubi de gaze prin conducta slovacă şi alte 7,2 miliarde de metri cubi din Polonia şi Ungaria, potrivit ministrului Energiei, Iuri Prodan.
Preţul pentru 1.000 de metri cubi de gaze din UE va fi de circa 400 de dolari.
Ucraina are 7-8 miliarde de metri cubi de gaze stocate, iar rezervele actuale de produse petroliere pot ajunge pentru mai puţin de o lună.
Potrivit ministrului, preţul gazelor livrate populaţiei trebuie să crească cu aproximativ 40%.
Rusia a anunţat vineri şi anularea reducerii pe care o acorda Ucrainei la preţul gazelor naturale în schimbul utilizării unei baze navale din Crimeea, după ce a decis recent să anuleze altă reducere de preţ.
Această reducere, în valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi, a fost hotărâtă de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, în aprilie 2010, în cadrul unui acord care prelungea prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea.
După refuzul autorităţilor ucrainene de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), Moscova a acordat, în decembrie, un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere suplimentare de 33% la preţul gazelor naturale. Gazprom a anunţat la 4 martie că a decis să anuleze, începând din aprilie, această reducere acordată în decembrie.
În urma pierderii acestor două reduceri de preţuri, Ucraina, care riscă falimentul, urmează să plătească Rusiei suma de 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, potrivit publicaţiilor Vedomosti şi Kommersant.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ucraina va cere creditorilor restructurarea datoriei. Kievul vrea să reducă importurile de gaze ruseşti şi să crească achiziţiile din Europa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe