- Home
- Economic
- PRAGA, (26.03.2014, 17:42)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ucraina negociază prin intermediul Slovaciei importul de gaze din UE
Ucraina a început negocieri pentru importarea de gaze din Uniunea Europeană prin intermediul Slovaciei, în vederea reducerii dependenţei de livrările ruseşti.
Urmărește
137 afișări
Ucraina negociază prin intermediul Slovaciei importul de gaze din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Reprezentanţi ai companiilor Ukrtransgas şi Eustream, operatorii de conducte din Ucraina şi Slovacia, s-au întâlnit marţi, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene, pentru a discuta despre aspectele tehnice ale inversării fluxului de gaze al conductei slovace, au declarat purtătorul de cuvânt al UE, Sabine Berger, şi cel al Eustream, Vahram Chuguryan, transmite Bloomberg.
În prezent prin această conductă sunt exportate gaze către Slovacia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Ucraina depinde de livrările de gaze din Rusia pentru peste jumătate din necesarul de gaze, iar restul este acoperit de producţia internă.
Comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca un memorandum între Ucraina şi Slovacia să fie semnat înainte de sfârşitul lunii aprilie.
Guvernul interimar al Ucrainei, condus de premierul Arseni Iaţeniuk, vrea să reducă dependenţa ţării de gazele furnizate de Rusia, care a anulat discount-ul de preţ, de 33%, oferit în decembrie.
Rusia a avertizat totodată că va reduce livrările de gaze către Ucraina, pe fondul tensiunilor legate de anexarea Crimeei şi masarea de trupe ruseşti la graniţa dintre cele două ţări.
Ucraina are posibilitatea să importe până la 12 miliarde de metri cubi de gaze prin conducta slovacă şi alte 7,2 miliarde de metri cubi din Polonia şi Ungaria, potrivit ministrului Energiei, Iuri Prodan.
Preţul pentru 1.000 de metri cubi de gaze din UE va fi de circa 400 de dolari.
Ucraina are 7-8 miliarde de metri cubi de gaze stocate, iar rezervele actuale de produse petroliere pot ajunge pentru mai puţin de o lună.
Potrivit ministrului, preţul gazelor livrate populaţiei trebuie să crească cu aproximativ 40%.
Rusia a anunţat vineri şi anularea reducerii pe care o acorda Ucrainei la preţul gazelor naturale în schimbul utilizării unei baze navale din Crimeea, după ce a decis recent să anuleze altă reducere de preţ.
Această reducere, în valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi, a fost hotărâtă de fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, în aprilie 2010, în cadrul unui acord care prelungea prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea.
După refuzul autorităţilor ucrainene de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), Moscova a acordat, în decembrie, un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere suplimentare de 33% la preţul gazelor naturale. Gazprom a anunţat la 4 martie că a decis să anuleze, începând din aprilie, această reducere acordată în decembrie.
În urma pierderii acestor două reduceri de preţuri, Ucraina, care riscă falimentul, urmează să plătească Rusiei suma de 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, potrivit publicaţiilor Vedomosti şi Kommersant.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ucraina va cere creditorilor restructurarea datoriei. Kievul vrea să reducă importurile de gaze ruseşti şi să crească achiziţiile din Europa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe