Ucraina, noua butelie a Europei? Adânc sub pământul ucrainean stă la păstrare gaz ce ne-ar putea încălzi la iarnă

Rezervele de gaze naturale ale UE se apropie de capacitatea maximă, ceea ce a determinat companiile energetice din blocul comunitar să "parcheze" rezervele excedentare în Ucraina înainte de vârful de cerere din lunile de iarnă.

Urmărește
66225 afișări
Imaginea articolului Ucraina, noua butelie a Europei? Adânc sub pământul ucrainean stă la păstrare gaz ce ne-ar putea încălzi la iarnă

Ucraina, noua butelie a Europei? Adânc sub pământul ucrainean stă la păstrare gaz ce ne-ar putea încălzi la iarnă

Depozitele UE sunt acum pline în proporţie de aproape 99%, depăşind obiectivul Bruxelles-ului de a atinge 90% din capacitatea de stocare până în noiembrie.

Cifra indică faptul că regiunea a stocat până în prezent cifre record cu ajutorul importurilor continue de gaze naturale lichefiate şi a cererii reduse date de un sezon de toamnă foarte cald.

Acest lucru face ca UE să fie mai puţin vulnerabilă la un şoc energetic, deşi este departe de a garanta că continentul va avea toată energia de care are nevoie pentru iarna viitoare.

"Riscul unei penurii de gaze în Europa este scăzut pentru această iarnă, cu excepţia unor întreruperi majore neplanificate ale aprovizionării sau a unor valuri de frig prelungite şi profunde care să lovească Europa şi Asia în acelaşi timp", a declarat Natasha Fielding, şefa departamentului de preţuri pentru gazele europene la Argus. 

Siguranţa ar putea fi asigurată din altă parte.

Ucraina a apărut ca o alternativă de stocare, în ciuda riscurilor legate de invazia Rusiei. Ucraina a oferit stimulente, cum ar fi tarife de stocare ieftine şi scutiri de taxe vamale timp de trei ani, ceea ce permite ca gazul să fie reimportat cu uşurinţă în UE, relatează Financial Times.

Rezervoarele din ţară sunt situate în mare parte la mare adâncime, în vestul ţării, departe de liniile de front, şi conţin în prezent peste 2 miliarde de metri cubi de gaz aparţinând entităţilor din UE, potrivit Naftogaz, compania energetică de stat.

Compania a oferit peste 10 miliarde de metri cubi - o treime din capacitatea naţională a Ucrainei - clienţilor străini.

Directorul general al Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, a declarat că societăţile europene îşi asumă un "risc pur comercial" atunci când îşi depozitează gazul în depozitele ucrainene, care, deşi se află departe de lupte, ar putea fi în continuare ţinta unor atacuri ruseşti.

Naftogaz a declarat că 128 dintre instalaţiile sale din întreaga ţară au fost avariate de atacurile ruseşti între ianuarie şi octombrie anul acesta, deşi oamenii din industrie spun că niciun depozit subteran nu a fost lovit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici