- Home
- Economic
- ORADEA, (29.01.2014, 17:50)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UDMR are o iniţiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda naţională
Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila spune că formaţiunea are o iniţiativă legislativă prin care românii cu credite ipotecare luate în valută ar putea să le convertească în moneda naţională, la cursul valutar de la data contractării creditului.
Urmărește
793 afișări
UDMR are o iniţiativă prin care românii cu credite în valută le pot converti în moneda naţională (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Deputatul de Bihor Cseke Attila a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, o iniţiativă legislativă a grupului UDMR, despre care a afirmat că, dacă va fi adoptată, le va permite românilor cu credite ipotecare într-o monedă străină să le convertească în moneda naţională, la cursul valutar de la data contractării creditului, această facilitate venind în completarea unei directive europene de reglementare a creditelor ipotecare, ce va putea fi aplicată din anul 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Peste 21 la sută din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depăşit scadenţa cu cel puţin 90 de zile, în timp ce la sfârşitul anului 2009 proporţia era de trei ori mai mică. UDMR a depus o iniţiativă legislativă care ar putea ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în monede străine şi care acum nu-şi mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat", a spus deputatul Cseke Attila.
Cseke a arătat că, prin iniţiativa înregistrată la Senat, UDMR doreşte modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
"Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori. Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda naţională la cursul mediu din luna contractării. Astfel, un român care, de pildă, a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, din ianuarie 2007, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei", a spus Cseke.
În condiţiile în care în ultimii zece ani românii au preferat creditele în monedă străină din cauza dobânzii mai mici, deputatul bihorean consideră că această schimbare este necesară nu doar pentru debitori, ci şi pentru bănci, întrucât cetăţeanul va putea plăti ratele, iar banca îşi va recupera banii.
"S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situaţii a dus la adevărate drame", a spus Cseke, arătând că, din cauza devalorizării pieţei imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la valori mari au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executarea silită.
"Aşa, oamenii au rămas şi fără case şi tot cu credite", a arătat parlamentarul.
Cseke a adăugat că iniţiativa UDMR vine "oarecum" în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, aflată în dezbatere în forul legislativ al Uniunii Europene.
Conform sursei citate, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De exemplu, băncile nu vor putea să-şi remunereze angajaţii după numărul de credite contractate, aşa cum se întâmplă în prezent, şi vor fi obligate să ofere gratuit informaţii corecte clienţilor. O altă prevedere va permite clienţilor să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar şi să îşi convertească orice credit în moneda naţională la cursul valutar din ziua conversiei.
Dacă directiva va fi aprobată, ea va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara anului 2016. Noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după intrarea în vigoare a directivei, aşa că românii care deja au credite ipotecare nu vor beneficia de facilităţile ei.
În aceste condiţii, Cseke speră că UDMR va avea sprijin din partea USL pentru modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutaţi şi cetăţenii care deja au contractat credite.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe