VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
„După toate demersurile făcute, după ce am avut pentru prima dată un tren de metrou << zburător>>, care zace şi acum pe pereţii depoului Berceni, pe linia 8, unde nu se poate circula, unde nu mai este alimentare cu apă, cu energie electrică, cu tot ce înseamnă utilităţi, nu mai putem face revizii în acel depou. Incidentul s-a întâmplat pe 26 ianuarie, iar până la ora actuală, numic nu s-a mişcat, nimeni nu răspunde, deşi vorbim de un tren în valoare de 6,5 milioane de euro. Banii României, banii statului român, banii noştri până la urmă”, a declarat, joi, Ion Rădoi, preşedintele sindicatului de la Metrorex.
Potrivit liderului de sindicat, metroul care este şi în prezent suspendat în depou mai poate fi scos de acolo doar pe bucăţi, tăiat.
„Este o situaţie dificilă, se pare că din punct de vedere tehnic, la nivelul Metrorex, trenul se poate scoate de acolo tăiat, şi scos pe bucăţi, trecut la fier vechi. Ei (producătorul CAF – n.r.) nu recunosc nici acum această defecţiune tehnică, pentru că ar trebui ca să plătească. Au dat o explicaţie, că a fost o manipulare defectuoasă din partea personalului. Bine că s-a întâmplat în depou şi că nu s-a întâmplat în circulaţie, la oră de vârf. (…) Omul (mecanicul – n.r.) a avut nişte fracturi, este şi traumatizat şi face tratament psihiatric. Deci softul a fost defect”, a mai declarat Rădoi.
În luna ianuarie, la depoul de metrou Berceni, o garnitură care gara la capăt de linie a rupt parapetul de protecţie, iar două vagoane au sărit de pe şine şi sunt acum suspendate la aproximativ doi metri înălţime faţă de nivelul terasamentului.