UDMR: Regiunile de acum frânează dezvoltarea economică, trebuie să fie mai mici şi mai flexibile

Dezvoltarea economică a României este "frânată" de actuala organizare a regiunilor de dezvoltare, susţin specialiştii UDMR, potrivit cărora regiunile ar trebui să fie "mai mici şi mai flexibile", în aşa fel încât să atragă mai eficient fondurile europene.

Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului UDMR: Regiunile de acum frânează dezvoltarea economică, trebuie să fie mai mici şi mai flexibile

UDMR: Regiunile de acum frânează dezvoltarea economică, trebuie să fie mai mici şi mai flexibile (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui document de lucru, prezentat, vineri, la şedinţa consiliilor regionale reunite ale aleşilor locali ai UDMR, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, actuala împărţire a regiunilor trebuie să se modifice, iar noua structură trebuie să conţină regiuni mai mici şi mai flexibile.

"Dezvoltarea economică a României este încetinită, frânată de actuala organizare a regiunilor de dezvoltare. Regiunile mai bogate au devenit mai bogate, cele sărace şi mai sărace. Fortificarea actualelor regiuni de dezvoltare bate în cuie tot ce a contribuit la eşecul atragerii de fonduri şi la dezastrul produs în materie de dezvoltare. Cea mai proastă variantă ar fi să rămânem cu aceste 8 regiuni de dezvoltare ineficiente. Concluzia noastră este foarte simplă, actuala împărţire a regiunilor trebuie să se modifice, iar noua structură trebuie să conţină regiuni mai mici şi mai flexibile”, se arată în documentul elaborat de specialiştii UDMR.

Aceştia susţin că datele statistice demonstrează că raţionamentul UDMR este corect, respectiv că este nevoie de regiuni "mai mici de dezvoltare economică".

"Regiunile cele mai dezvoltate sunt cele care au dimensiunea cea mai redusă, regiunea Vest, respectiv Bucureşti. În cazul formării noilor regiuni de dezvoltare economică, UDMR nu solicită altceva decât respectarea normelor europene. În baza cerinţelor Regulamentului CE, formarea regiunilor se realizează conform unor criterii precum condiţiile geografice, socio-economice, istorice, culturale şi de mediu", se arată în document.

Specialiştii UDMR susţin că înzestrarea actualelor regiuni cu atribuţii administrative nu duce la atragerea mai eficientă a fondurilor europene.

Conducerea UDMR va prezenta, vineri, în cadrul şedinţei, proiectul propriu de regionalizare a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici