Udrea: Am avut un mandat de reforme, am impus standarde de cost şi am redus cheltuielile ministerului

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea consideră că a avut un mandat cu reforme şi creşteri economice şi că a reuşit, totodată, să impună standarde de cost şi să taie din cheltuielile ministerului, iar în 2011, în turism s-au înregistrat creşteri de 16%.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Udrea: Am avut un mandat de reforme, am impus standarde de cost şi am redus cheltuielile ministerului

Elena Udrea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Sigur, opoziţia încearcă să critice guvernul Boc. Sunt unii care spun că sunt lucruri care nu s-au făcut sau nu s-au făcut bine în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Aş spune că, per ansamblu, mandatul ăsta a fost un mandat de reforme şi un mandat de creşteri economice.

Creşteri economice pentru că, şi în turism, domeniul principal al MDRT şi domeniul care m-a şi atras cel mai mult, am avut o creştere în 2011 de 16%, în condiţiile economice pe care le ştim", afirmă Udrea.

Ea a adăugat că au fost creşteri şi în construcţii, dar cel mai important lucru este că a încercat să reformeze şi instituţia, şi programele pe care ministerul le gestiona.

"Am prioritizat - prioritizare despre care se vorbeşte astăzi aşa de mult, de parcă acum s-a auzit pentru prima dată că trebuie să se facă prioritizări. Noi făceam prioritizări din 2010. Atunci când ai lucrări începute, fie că vorbim de reabilitări de drumuri, fie că vorbim de reţele de apă, de canalizări, de locuinţe ANL, de reabilitări termice ale blocurilor de locuinţe, când ai lucrări începute de peste două miliarde de euro şi tu ai un buget de 300 milioane de euro pentru investiţii, logic că poţi să le continui doar într-un anumit procent. Pentru asta faci prioritizări. Noi am făcut prioritizări la minister încă din 2010 şi criteriul principal a fost acela de a continua lucrările care aveau un procent avansat în execuţie", a afirmat fostul ministru.

Udrea a amintit că ministerul a finanţat, dintre investiţiile începute, pe cele aflate într-un grad avansat de construcţie.

Un alt criteriu de prioritizare a fost acela ca investiţia să aducă profit economic, adică să fie într-o zonă cu potenţial turistic sau o staţiune turistică. Dacă era de ales între două drumuri, unul care lega două comunităţi, importante ca orice comunitate, şi un alt drum care mergea o staţiune turistică, MDRT l-a reabilitat pe cel care ducea către staţiunea turistică.

"Acesta a fost un criteriu de prioritizare. În niciun caz nu am avut drept criterii apartenenţa politică. Şi asta s-a văzut din modul în care s-au alocat banii la minister, au mers echilibrat, indiferent de primarii care conduceau localităţile respective. Un alt lucru pe care l-am făcut şi cu care ne-am mândrit foarte mult la momentul respectiv a fost că am decis ca, prin acte adiţionale, să nu mai fie posibilă majorarea contractelor cu mai mult de 10%.

Ce-am constatat?

Că orice contract de lucrări care se câştiga la minister, şi aşa este peste tot unde se fac lucrări publice, era câştigat la o valoare după care, prin acte adiţionale, se majora cu încă 50%. De ce 50%? Pentru că legea permitea. Legea spunea că în anumite condiţii poţi să majorezi cu 50%. Deci se majora, dar era milimetric. Se întâmpla exact aşa.

Toată lumea majora cu 49,9%. Întotdeauna mai găseau ceva de făcut. Groapa trebuia să fie mai adâncă, pânza freatică era prea sus şi nu se ştia dinainte, întotdeauna găseau motive foarte întemeiate să facă acte adiţionale şi să majoreze valoarea contractului cu 49,9%", a spus liderul PDL.

Potrivit lui Udrea, a sesizat că se află în faţa unei "şmecherii" a constructorilor, mână în mână cu reprezentanţii ministerului care contractau, şi a decis prin ordin de ministru ca niciun contract, chiar dacă legea permitea 50%, să nu poată fi majorat cu mai mult de 10%, şi asta numai cu avizul Consiliului Tehnico-Economic.

"Ce credeţi?

Toată lumea majora cu 9,9%. Deci am făcut această limitare a actelor adiţionale, am dispus punerea facturilor pe site, pentru că atunci când se lucrează de un miliard de euro şi ai să plăteşti doar 100 de milioane, te întrebi cui plăteşti prima dată. Pentru a nu fi aleatorie această plată, am decis că plata se face în ordinea emiterii facturilor. Şi mai mult, factura să fie afişată pe site, pentru a se vedea când a fost emisă şi când a fost plătită. Un alt lucru care ţine de reformarea ministerului a fost reducerea cheltuielilor publice.

Noi am fost primul minister care a redus cheltuielile cu benzina, cheltuielile materiale, în general, cheltuieli legate de funcţionrea aparatului. A fost o reducere cred că de 37%, în momentul acela, o reducere consistentă. Am redus primii aparatul ministerului, deci s-a redus numărul de angajaţi. Întotdeauna am spus că pentru cât de mulţi angajaţi erau în minister, rezultatele nu sunt pe măsură", a spus Udrea.

Ea a amintit şi de standarde de cost pe care le-a introdus în activitatea ministerului.

"Am constatat că un drum reabilitat costa la Satu Mare costa de cinci ori mai puţin decât cel reabilitat la Constanţa, un bloc ANL făcut la Sibiu era de trei ori mai scump decât unul făcut la Suceava, o reabilitare termică făcută în sectorul 1, unde aveam maximum posibil, un apartament reabilitat cu 30.000 de euro, faţă de o medie de 2.000-3.000 euro cât costa în sectorul 2, deci de zece ori mai mult.

Şi am decis că trebuie să introducem standarde de cost, astfel încât toate lucrările de acelaşi tip să coste la fel oriunde în ţara asta. Dacă existau depăşiri, noi nu le finanţam.

Deci eu am dat 52 euro pe metru pătrat la reabilitare termică. Asta înseamnă că, dacă o lucrare făcea 2.500 de euro apartamentul, pe standardul meu, noi plăteam jumătate, că atât dă prin lege ministerul pentru reabilitare termică - 50%. Noi plăteam 1.250 euro.

Am încercat să reformăm modul în care funcţionează o instituţie publică, pentru că sunt foarte multe reproşuri care se aduc modului în care se cheltuiesc banii, risipa banului public. Nepăsarea unor funcţionari publici care vin la serviciu doar pentru că trebuie să bifeze acolo «prezent» şi aşteaptă salariul şi-atât. Deci am încercat să reformăm cumva sectorul public la MDRT", a încheiat Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici