Udrea vrea modificarea legii ANL, pentru ca locuinţele să fie cumpărate prin Prima Casă

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va propune, săptămâna viitoare, în şedinţa de guvern, modificarea Legii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), pentru a permite chiriaşilor să achiziţioneze locuinţele prin programul "Prima Casă", a declarat vineri ministrul de resort Elena Udrea.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Udrea vrea modificarea legii ANL, pentru ca locuinţele să fie cumpărate prin Prima Casă

Udrea va cere Guvernului modificarea legii ANL, pentru ca locuinţele să fie cumpărate prin Prima Casă (Imagine: Mediafax Foto)

"Vrem să introducem săptămâna viitoare în şedinţa de guvern o serie de propuneri care vizează modificarea Legii ANL, astfel încât chiriaşii din aceste blocuri să poată cumpăra locuinţele prin programul «Prima Casă». Şi acum se pot cumpăra aceste case, dar este mai greu din punct de vedere financiar, fiind vorba de un program social", a precizat Udrea, prezentă la conferinţa "România după 20 de ani: schimbări şi probleme sociale. Calitatea vieţii încotro?".

Ministrul a adăugat că alte modificări vizează reducerea perioadei obligatorii de închiriere, de la trei ani la un an, şi eliminarea criteriului privind situaţia financiară a cumpărătorului.

"Preţul de vânzare a locuinţelor ANL va pleca de la valoarea la care construim noi în acest moment. Din cele 25.000 de locuinţe ANL închiriate, sperăm ca în următorii doi ani să vindem 20.000, astfel încât să aducem la bugetul de stat aproximativ 500 milioane euro", a completat Udrea.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării are în vedere şi modificarea suprafeţei care poate fi construită de către ANL, astfel încât să poată demara un proiect pentru locuinţe de serviciu în mediul rural.

"Aceste locuinţe, fiind de tip unifamilial, necesită o suprafaţă mai mare, comparativ cu apartamentele sau garsonierele construite în prezent de ANL", a arătat ministrul de resort.

Programul "Prima Casă", prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului 2009. Pentru acest an programul va avea alocat un plafon de 700 milioane de euro.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul "Prima Casă" va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor.

Modificările urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici