- Home
- Economic
- BRUXELLES, (06.02.2022, 21:37)
- Cătălin Apostoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE: Accesul echitabil la locuinţe cu preţuri accesibile, în pericol din cauza marilor investitori
Datorită cadrului de reglementare favorabil din UE, investitori instituţionali, cum ar fi firme de private equity şi fonduri de pensii, cumpără masiv locuinţe în oraşe europene, generând temeri legate de creşteri ale chiriilor şi acces îngrădit la locuinţe, avertizează experţii, potrivit Euractiv.
Urmărește
1088 afișări
Piaţa rezidenţială europeană a devenit din ce în ce mai atractivă pentru mari investitori ca Blackstone, BlackRock şi Patrizia, relevă un studiu citat de Ziarul Financiar şi comandat de grupul politic al Verzilor/Alianţa Liberă Europeană.
Din ce în ce mai mulţi investitori pătrund pe piaţa rezidenţială urbană în căutarea de „active sigure“, a declarat pentru Euractiv, Sebastian Kohl, unul dintre autorii studiului şi cercetător la Max Planck Institute for the Study of Societies.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În 2020, volumul achiziţiilor realizate de grupuri instituţionale în Europa a atins 64 miliarde de euro, volumul total de active rezidenţiale deţinute de mari investitori fiind estimate la 150 miliarde de euro.
O consecinţă a acestei tendinţe este că locuinţele au devenit o categorie de active, acest fenomen având un impact considerabil asupra oraşelor europene şi locuitorilor lor, potrivit experţilor.
În opinia secretarului general al Housing Europe, Sorcha Edwards, când locuinţele devin o investiţie, acestea sunt adesea lăsate goale sau închiriate pe termen lung, împingându-i pe cei cu venituri mai mici din ce în ce mai departe de centrele oraşelor.
Potrivit lui Edwards, marii investitori au de asemenea un impact negativ asupra accesului la locuinţe. Când locuinţele devin un vehicul de investiţii pentru jucători mari, accesul tinde să scadă, relevă un studiu realizat în 2020 de Comisia Europeană.
Blackstone, care deţinea 117.000 de locuinţe în Europa în 2020, respinge o astfel de legătură, susţinând că este un jucător mic, fără capacitate de a influenţa tendinţele privind chiriile.
Tinerii au acces scăzut la locuinţe
Daniela Gabor, co-autor al studiului grupului politic, a confirmat acest lucru, dar a avertizat cu privire la modul în care marii investitori pot exercita influenţă politică. Aceasta arată, de asemenea, că este periclitat accesul corect la locuinţe, în special pentru generaţia mai tânără.
Studiul argumentează că legislaţia UE a înlesnit mişcările investitorilor mari de a-şi creşte prezenţa pe piaţa rezidenţială europeană. Comisia a confirmat prezenţa din ce în ce mai mare a acestora, arătând însă că sunt necesare mai multe studii privitoare la impactul acesteia.
Între timp, specialiştii cer o transparenţă sporită când vine vorba de tranzacţiile în care sunt implicaţi investitori instituţionali. Pentru studiul lor, cercetătorii au fost nevoiţi să utilizeze o bază de date private, dar aceasta s-a dovedit insuficientă pentru că nu toate tranzacţiile sunt raportate.
„Este elocvent probabil faptul că trebuie să cheltuim o sumă de cinci cifre pentru a cumpăra o bază de date privată pentru a putea afla cine deţine oraşele europene“, arată Kohl.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe