- Home
- Economic
- BERLIN/PARIS/LONDRA, (03.07.2014, 11:58)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE ar putea opri finanţarea de proiecte în Rusia de către BERD şi BEI
Statele UE analizează oprirea finanţării de proiecte în Rusia de către BERD şi BEI ca formă de presiune asupra autorităţilor de la Moscova, cu scopul de a pune capăt conflictului din Ucraina.
Urmărește
131 afișări
UE ar putea opri finanţarea de proiecte în Rusia de către BERD şi BEI (Imagine: Shutterstock)
Ţările membre iau în calcul mai multe scenarii pentru a opri finanţarea unor noi proiecte de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), au spus sursele, au declarat doi oficiali europeni pentru Bloomberg.
Rusia este cel mai mare beneficiar de finanţări din partea BERD, cu 1,8 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari) în ultimul an. Proiectele recente includ un împrumut pentru conducte, achiziţia unei participaţii minoritare la un dezvoltator imobiliar, precum şi un credit pentru un lanţ de magazine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
BEI a semnat împrumuturi de 1,4 miliarde de dolari în Rusia anul trecut.
"Liderii UE au afirmat că vor lua deciziile care sunt necesare, printre care şi sancţiuni cu obiectivul de a încuraja discuţiile pentru rezolvarea conflictului cu Ucraina", a declarat, miercuri, în Parlamentul European, preşedintele UE, Herman Van Rompuy.
BERD, care investeşte anual 9 miliarde de euro în ţări din Europa de Est, Africa de Nord şi Asia Centrală, se află în centrul atenţiei pentru proiectele din Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin a anexat în luna martie regiunea ucraineana Crimeea.
Statele Unite şi mai multe dintre ţările membre ale G7 au exercitat presiuni pentru examinarea rolului băncii în Rusia.
"Atâta timp cât Rusia continuă să ocupe Ucraina, nu poate fi vorba ca lucrurile să se desfăşoare normal", se arată într-un mesaj transmis de guvernul Canadei la adunarea generală a BERD, desfăşurată în luna mai la Varşovia.
În timp ce oprirea finanţărilor BEI nu ar pune probleme, întrucât banca este controlată de cele 28 de state UE, în cazul BERD decizia ar fi mai dificilă, întrucât 64 de ţări, inclusiv Rusia, au participaţii la bancă, a spus unul dintre oficiali. Reprezentanţii statelor UE au însă o prezenţă suficient de puternică în consiliul care aprobă proiectele, a spus acesta.
SUA au 10% din acţiunile BERD, iar restul statelor din G7 câte 8,5%. Astfel, SUA, Canada şi ţările europene din G7 au împreună o majoritate de 52,5%, faţă de o deţinere a Rusiei de 4,05%.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe