UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic - autoritatea de reglementare / Cantitatea importată este cu 40% mai mare faţă de înainte de război

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din UE a avertizat că blocul comunitar are în continuare nevoie să importe gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic, chiar dacă un grup de state membre încearcă să interzică achiziţiile din Rusia, reltează FT.

Urmărește
8240 afișări
Imaginea articolului UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic - autoritatea de reglementare / Cantitatea importată este cu 40% mai mare faţă de înainte de război

UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc - autoritatea de reglementare / Cantitatea importată este cu 40% mai mare faţă de înainte de război

Acer, organismul de supraveghere a energiei din cadrul blocului comunitar, a precizat vineri că eforturile de a reduce importurile record de GNL rusesc în Europa "ar trebui abordate cu prudenţă", deoarece aprovizionarea cu gazoducte din această ţară va scădea la sfârşitul anului.
 
"Reducerea importurilor de GNL rusesc ar trebui să fie luată în considerare în paşi graduali", a declarat Acer într-un raport care a subliniat dificultatea pentru UE de a echilibra securitatea energetică cu dorinţa de a afecta finanţele Rusiei prin reducerea achiziţiilor de gaze.
 
Organismul de supraveghere, care monitorizează îndeaproape piaţa europeană a energiei pentru a detecta evoluţiile negative, joacă un rol principal în coordonarea organismelor naţionale de reglementare.
 
Deşi UE a reuşit să înlocuiască gazul rusesc prin conducte cu GNL de la invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina în 2022, piaţa mondială a gazelor este încă problematică.
 
Pieţele de energie au fost volatile în acest an, pe fondul îngrijorărilor legate de o posibilă escaladare a războiului dintre Israel şi Hamas şi a confruntării cu Iranul, deşi, până în prezent, creşterile preţurilor la petrol şi gaze au fost relativ limitate.
 
În mare parte, UE a amortizat renunţarea la gazul rusesc prin gazoducte prin creşterea achiziţiilor de GNL din această ţară, precum şi de la alţi furnizori.
 
Rusia este în prezent al doilea mare furnizor de GNL al blocului, după SUA, reprezentând 16% din totalul importurilor de anul trecut. Cele 15,5 milioane de tone de GNL rusesc cumpărate anul trecut de naţiunile UE au fost cu aproape 40% mai mari decât totalul din 2021, potrivit Kpler, un furnizor de date.
 
Diplomaţii UE spun că ţări precum Suedia, Finlanda şi statele baltice fac presiuni pentru ca UE să impună o interdicţie totală imediată asupra GNL rusesc, o măsură care ar necesita unanimitatea statelor membre. Oficialii statelor membre urmează să facă lobby pe lângă Comisia Europeană cu privire la acest plan săptămâna viitoare.
 
Dar combustibilul este importat de ţări precum Franţa, Spania şi Belgia, iar o parte din el este vândut Germaniei şi vecinilor săi din Europa Centrală, care sunt preocupaţi de menţinerea costurilor energetice pentru industrie.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici