- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.10.2022, 18:14)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE convine asupra celui de al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancţiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei. Sunt adăugate persoane fizice pe lista oligarhilor şi sunt impuse restricţii la import, dar şi la export.
Urmărește
267 afișări
UE convine asupra celui de al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancţiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.
„Acest pachet – care a fost elaborat în strânsă coordonare cu partenerii noştri internaţionali – răspunde escaladării continue şi războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, incluzând anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene pe baza unor „pseudo-referendumuri”, mobilizarea de trupe suplimentare şi proferarea de ameninţări nucleare deschise. Pachetul introduce noi interdicţii ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde euro, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum şi restricţionări ale exporturilor, ceea ce va priva şi mai mult complexul militar şi industrial al Kremlinului de componente şi tehnologii esenţiale, iar economia Rusiei de servicii şi expertiză europeană. De asemenea, sancţiunile privează armata rusă şi furnizorii săi de o serie de alte bunuri şi echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabileşte, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării preţului petrolului prevăzute de G7”, transmite, joi, CE, într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Concret, noi persoane fizice şi entităţi au fost adăugate pe lista sancţiunilor. Aceasta vizează persoanele implicate în ocuparea de către Rusia, în anexarea ilegală şi în organizarea unor „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ocupate din oblastele/regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijia. Sunt incluse şi persoane şi entităţi care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apărării, cum ar fi înalţi funcţionari militari, precum şi societăţi care sprijină forţele armate ruse. De asemenea, UE continuă să îi vizeze pe actorii care răspândesc dezinformare cu privire la război. Măsurile restrictive ale UE îi vizează pe principalii factori de decizie, oligarhi, înalţi funcţionari militari şi propagandişti, responsabili de subminarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Pachetul conţine şi extinderea restricţiilor la oblastele Herson şi Zaporijia. Zona geografică acoperită de măsurile restrictive adoptate ca răspuns la recunoaşterea zonelor necontrolate de guvern din oblastele Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei şi la decizia de a trimite trupe ruse în aceste regiuni a fost extinsă pentru a include toate zonele din Ucraina care nu sunt controlate de guvern din oblastele Doneţk, Lugansk, Zaporijia şi Herson.
De asemenea, sunt impuse noi restricţii la export. Au fost introduse restricţii suplimentare la export care vizează reducerea accesului Rusiei la produse militare, industriale şi tehnologice, precum şi reducerea capacităţii acestei ţări de a-şi dezvolta sectorul de apărare şi securitate. Printre restricţiile introduse se numără interzicerea exportului de huilă de cocs (care este utilizat în instalaţiile industriale din Rusia), de componente electronice specifice (folosite pentru construcţia armelor ruseşti), de produse tehnice utilizate în sectorul aviaţiei, precum şi de anumite produse chimice.
A fost adăugată, în temeiul Regulamentului împotriva torturii, interdicţia de a exporta arme de calibru mic şi alte bunuri.
Sunt impuse noi restricţii la import. Au fost convenite restricţii suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde de euro. Printre aceste restricţii se numără, de exemplu, o interdicţie privind importul din Rusia de produse finite şi semifinite din oţel (în cazul unora dintre produsele semifinite va exista o perioadă de tranziţie), de maşini şi aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălţăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice şi bijuterii care nu sunt din aur.
Altă măsură este implementarea plafonării preţului petrolului prevăzute de G7. Pachetul de joi marchează începutul punerii în aplicare în UE a acordului G7 privind exporturile de petrol din Rusia. Deşi interdicţia UE de a importa ţiţei rusesc transportat pe mare rămâne pe deplin în vigoare, plafonul preţului, odată implementat, le-ar permite operatorilor europeni să efectueze şi să sprijine transportul petrolului rusesc către ţări terţe, cu condiţia ca preţul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit. Acest lucru va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menţinând, în acelaşi timp, stabilitatea pieţelor mondiale ale energiei prin continuarea aprovizionării. Astfel, se va contribui, de asemenea, la combaterea inflaţiei şi la menţinerea stabilităţii costurilor la energie într-un moment în care costurile ridicate – în special preţurile mari ale combustibililor – reprezintă o preocupare majoră pentru toţi europenii. Această măsură este adoptată în strânsă coordonare cu partenerii din cadrul G7 şi ar urma să intre în vigoare de la 5 decembrie 2022 pentru ţiţei şi de la 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, în urma unei noi decizii a Consiliului.
Sunt vizate şi restricţii privind întreprinderile de stat. Pachetul le interzice resortisanţilor UE să deţină posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi de stat. De asemenea, prin acest pachet, sunt interzise toate tranzacţiile cu Registrul naval rus, care a fost adăugat pe lista întreprinderilor de stat ce fac obiectul unei interziceri a tranzacţiilor.
Sunt incluse şi serviciile de consultanţă financiară, informatică şi alte servicii pentru întreprinderi.
Interdicţiile existente privind criptoactivele au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie pentru criptoactive, indiferent de valoarea portofelului (anterior, era permis un cuantum de până la 10 000 euro).
Pachetul extinde domeniul de aplicare al serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia: acestea cuprind în prezent serviciile de consultanţă în domeniul informatic, de consultanţă juridică, de arhitectură şi de inginerie. Serviciile menţionate sunt semnificative, deoarece ar putea slăbi capacitatea industrială a Rusiei, care depinde în mare măsură de importul serviciilor menţionate.
Pentru descurajarea eludării sancţiunilor, UE a introdus un nou criteriu de includere pe listă, care îi va permite să sancţioneze persoanele care facilitează încălcarea interdicţiei împotriva eludării sancţiunilor.
Sancţiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc a fi eficace, potrivit CE. Acestea afectează capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme şi de a le repara pe cele existente, împiedicând transportul său de materiale.
„Implicaţiile geopolitice, economice şi financiare ale agresiunii continue a Rusiei sunt clare, în condiţiile în care războiul a perturbat pieţele de mărfuri la nivel mondial, în special pentru produsele agroalimentare şi energie. UE continuă să se asigure că sancţiunile sale nu afectează exporturile de energie şi de produse agroalimentare din Rusia către ţări terţe. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană monitorizează asigurarea respectării sancţiunilor UE în întreaga Uniune. UE este unită în solidaritate faţă de Ucraina şi va continua, împreună cu partenerii săi internaţionali, să fie alături de Ucraina şi de poporul ucrainean, inclusiv prin acordarea de sprijin politic, financiar şi umanitar suplimentar”, potrivit comunicatului de presă citat.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul