UE îndeamnă SUA, China şi India să reducă emisiile mai rapid / La Bruxelles sunt tensiuni pentru stabilirea propriilor obiective climatice

UE pune presiuni asupra altor ţări mari poluatoare pentru a reduce mai rapid emisiile de gaze cu efect de seră, în timp ce se confruntă cu o luptă internă privind propriile obiective climatice ale blocului comunitar.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului UE îndeamnă SUA, China şi India să reducă emisiile mai rapid /  La Bruxelles sunt tensiuni pentru stabilirea propriilor obiective climatice

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Oficiali de rang înalt de la Bruxelles au declarat pentru Financial Times că doresc ca marile economii, precum China, India şi SUA, să împartă povara, în condiţiile în care consumatorii şi industria europeană încep să se îndoiască de costurile necesare pentru o schimbare ecologică a sistemului energetic.

Cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră din lume sunt în prezent SUA, China şi India, urmate îndeaproape de UE.

Cota blocului comunitar în ceea ce priveşte emisiile globale de gaze cu efect de seră a scăzut de la 16,8% în 1990 la 7,3% în 2021, potrivit datelor Comisiei Europene. UE a redus emisiile cu aproximativ o treime, în principal datorită scăderii cantităţii de cărbune din mixul de energie electrică, în timp ce ponderea Chinei şi a Indiei a crescut pe măsură ce a crescut şi cererea de energie.

Tensiuni în UE privind stabilirea unui obiectiv de reducere a emisiilor pentru 2040

Tensiunile geopolitice legate de politicile climatice sunt în creştere, deoarece guvernele se confruntă cu bugete suprasolicitate, în timp ce fenomenele meteorologice extreme sporesc temerile legate de încălzirea globală.

Emisiile globale trebuie să scadă cu 43% până în 2030 pentru a menţine în viaţă obiectivul de la Paris de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale.

UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 şi să ajungă la un nivel net zero până în 2050, obiectivul din 2040 urmând să fie considerat o etapă esenţială.

Dar oficialii se întreabă dacă va fi posibil din punct de vedere politic să crească ritmul înainte de alegerile din iunie anul viitor la nivelul UE. Diplomaţii UE au declarat că au avut loc "discuţii dificile" cu privire la acest obiectiv, Polonia şi România fiind printre ţările din blocul comunitar care se opun unei creşteri.

Alţii sunt în favoarea unor acţiuni mai rapide. Jennifer Morgan, trimisul special al Germaniei pentru politica în domeniul climei, a declarat că obiectivul nu ar trebui să fie "doar o cifră, ar trebui să fie un motor de modernizare şi de rezilienţă a companiilor şi comunităţilor noastre." 

Comisia a avertizat recent că, în lipsa unui obiectiv ridicat, "UE ar risca să nu-şi atingă obiectivul intern în materie de climă pentru 2050 şi, eventual, să îşi submineze capacitatea de a stimula acţiunile climatice la nivel internaţional".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici