Prima pagină » Economic » UE investeşte 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece ţări, inclusiv România

UE investeşte 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece ţări, inclusiv România

UE investeşte aproape 3 miliarde de euro din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece ţări ale UE, inclusiv România, prin intermediul Fondului pentru modernizare, a anunţat marţi Comisia Europeană.
UE investeşte 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece ţări, inclusiv România
Cosmin Pirv
25 iun. 2024, 16:02, Economic

Uniunea Europeană a plătit 2,9 miliarde de euro prin intermediul Fondului pentru modernizare în vederea sprijinirii a 39 de proiecte energetice în zece state membre ale UE. Aceste investiţii vor permite modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei şi transporturilor şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt Bulgaria (65,2 milioane EUR), Croaţia (52 de milioane EUR), Cehia (835,2 milioane EUR), Estonia (24,1 milioane EUR), Ungaria (76,8 milioane EUR), Letonia (26,8 milioane EUR), Lituania (59 de milioane EUR), Polonia (697,5 milioane EUR), România (1,095 miliarde EUR) şi Slovacia (35 de milioane EUR).

Proiectele sprijinite se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea şi instalarea de surse de energie regenerabile, pe modernizarea reţelelor energetice şi pe eficienţa energetică.

„Această plată, finanţată din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12,65 miliarde EUR începând din ianuarie 2021. Aceste investiţii ajută statele membre să îşi atingă obiectivele în materie de climă şi de energie şi contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de realizare a neutralităţii climatice până în 2050”, se spune în comunicatul CE.