UE nu va interzice echipamentele Huawei, în pofida apelurilor din SUA. Comisia Europeană solicită monitorizarea riscurilor 5G

Comisia Europeană va solicita săptămâna viitoare ţărilor UE să colaboreze mai mult în privinţa riscurilor de securitate cibernetică legate de reţelele 5G, dar va ignora apelurile din SUA pentru interzicerea echipamentelor Huawei Technologies, relatează Reuters.

Urmărește
805 afișări
Imaginea articolului UE nu va interzice echipamentele Huawei, în pofida apelurilor din SUA. Comisia Europeană solicită monitorizarea riscurilor 5G

UE nu va interzice echipamentele Huawei, dar doreşte să monitorizeze riscurile 5G

Vice-preşedintele Comisiei Europene Andrus Ansip, reponsabil cu sectorul digital, îşi va prezenta recomandările, în acest sens, marţi.

Statele Unite au făcut lobby în Europa pentru a bloca folosirea echipamentelor Huawei, invocând posibilitatea ca acestea să fie folosite de guvernul chinez pentru spionaj. Huawei a respins categoric acuzaţiile şi la începutul acestei luni a dat în judecată guvernul SUA.

Ansip va recomanda ţărilor UE să utilizeze instrumentele prevăzute în directiva UE privind securitatea sistemelor de reţea şi de informare, adoptată în 2016, precum şi cele din recenta lege cybersecurity, au spus surse anonime pentru Reuters.

De exemplu, statele membre ar trebui să facă schimb de informaţii şi să îşi coordoneze studiile de evaluare a impactului privind riscurile de securitate şi certificarea dispozitivelor conectate la internet şi a echipamentelor 5G.

Comisia nu va solicita interzicerea folosirii echipamentelor Huawei, lider de piaţă la nivel mondial, lăsând ţările UE să decidă. "Este o recomandare pentru îmbunătăţirea schimburilor privind evaluarea securităţii infrastructurii digitale critice", a spus una dintre surse.

Comisia a declarat că recomandarea va sublinia o abordare comună a UE privind riscurile de securitate pentru reţelele 5G.

Orientarea executivului UE marchează o poziţie mai strictă în ceea ce priveşte investiţiile chineze, după ani de deschidere europeană aproape necondiţionată faţă de China, care controlează 70% din oferta globală de materii prime critice necesare pentru înalta tehnologie.

Germania a stabilit în această lună criterii mai stricte pentru toţi furnizorii de echipamente de telecomunicaţii, fără a exclude Huawei şi ignorând presiunile SUA.

Operatorii de telecomunicaţii mari se opun unei interdicţii în privinţa echipamentelor Huawei, spunând că o astfel de mişcare ar putea întârzia tehnologia 5G în uniune. În schimb, Australia şi Noua Zeelandă au interzis operatorilor să utilizeze echipamente Huawei în reţelele lor.

Alături de problema Huawei, UE intenţionează, de asemenea, să discute subvenţiile chineze, implicarea statului în economia chineză şi un acces mai mare pe piaţa chineză la un summit UE-China pe 9 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici