- Home
- Economic
- (13.03.2023, 18:24)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE nu vrea să fie dependentă de China, cum a fost faţă de Rusia. Europa intră în cursa pentru "aurul alb"
- Nu există multe locuri pe Pământ care să fie atât de departe de intrigile politice de la Bruxelles ca Salar de Atacama din Chile.
- Dar acest deşert, aflat la 11.000 de kilometri de capitala Belgiei, deţine acum bogăţiile pe care liderii UE le doresc cu disperare.
Urmărește
6770 afișări
Companiile miniere care operează în Salar aduc apa sărată din lacurile subterane şi o evaporă în bazine uriaşe, apoi prelucrează soluţia rezultată pentru a extrage bogăţia: litiu.
Metalul moale şi argintiu este clasificat de UE drept "materie primă critică", una dintre materiile prime considerate vitale pentru tranziţia de la combustibilii fosili la o energie mai curată. Adesea numit "aur alb", deoarece este foarte solicitat la nivel mondial, litiul este o componentă cheie a bateriilor reîncărcabile necesare pentru maşinile electrice şi a instalaţiilor de stocare a energiei electrice care vor fi esenţiale pe măsură ce Europa trece la energia eoliană şi solară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Litiumul, la fel de important ca petrolul în viitorul apropiat
Până în 2050, UE estimează că cererea sa de litiu va fi de 57 de ori mai mare decât în prezent, iar materiile prime vor fi în curând la fel de importante ca petrolul şi gazele naturale. Există doar o singură problemă: Europa nu are prea mult; China are.
Lipsa unei aprovizionări interne fiabile de combustibili fosili a făcut ca Europa să fie periculos de vulnerabilă anul trecut, când Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze naturale ca represalii la sancţiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.
În prezent, la Bruxelles există teama că Beijingul ar putea folosi rolul său dominant în lanţurile de aprovizionare cu materii prime pentru a exercita o presiune similară în viitor.
"Trebuie să începem să ne mişcăm imediat pentru a evita înlocuirea unei dependenţe cu alta", a declarat comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, pentru POLITICO. "Am avut o dependenţă [geopolitică] pentru combustibilii fosili, iar dacă nu acţionăm acum, vom avea o dependenţă pentru materiile prime critice".
De data aceasta, europenii nu lasă lucrurile la voia întâmplării
În decembrie, negociatorii comerciali ai UE au obţinut un nou acord cu Chile, despre care analiştii spun că are cea mai abundentă ofertă de litiu de înaltă calitate din lume. În luna următoare, cancelarul german Olaf Scholz s-a oprit la Santiago în cadrul unui turneu de patru zile în America de Sud, întorcându-se cu un "parteneriat germano-chilian reînnoit în domeniul mineritului, al materiilor prime şi al economiei circulare".
În această lună, Bruxelles urmează să stabilească o strategie pentru a-şi asigura liniile de aprovizionare cu litiu şi alte minerale-cheie. Legea privind materiile prime critice va include un plan de creştere a capacităţii proprii de extracţie şi rafinare a UE. De asemenea, va avea ca scop să ofere ţărilor UE o foaie de parcurs pentru a naviga în această nouă luptă internaţională pentru putere în domeniul mineralelor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Declinuri luni la BVB. Pieţele vestice, pe minus din cauza prăbuşirii Silicon Valley Bank din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord