Prima pagină » Economic » UE pregătește arma nucleară în războiul comercial cu Trump. El Pais: Piața UE închisă pentru produsele americane

UE pregătește arma nucleară în războiul comercial cu Trump. El Pais: Piața UE închisă pentru produsele americane

Uniunea Europeană își ascute armele comerciale ca răspuns la ziua de 2 aprilie, ziua în care președintele SUA, Donald Trump, a promis să impună ceea ce el numește „tarife reciproce”.
UE pregătește arma nucleară în războiul comercial cu Trump. El Pais: Piața UE închisă pentru produsele americane
Gabriel Negreanu
31 mart. 2025, 15:19, Economic

Dacă Trump va merge până la capăt, noua măsură va escalada războiul comercial până la consecințe inimaginabile. Relația comercială dintre cele două maluri ale Atlanticului este una dintre cele mai intense din lume.

Comisia Europeană, care are puterile comerciale ale blocului de 27 de țări și 450 de milioane de cetățeni, își pregătește răspunsul.

„Nu există linii roșii în catalogul european de represalii”, avertizează pentru El Pais o sursă de rang înalt din UE.

Aceasta înseamnă că, pe lângă o reacție comercială sub formă de tarife vamale asupra produselor americane, Bruxelles-ul ia în considerare aplicarea întregului său arsenal, care include, de asemenea, așa-numitul instrument anti-coerciție, o armă de securitate economică care ar închide piața europeană pentru anumite bunuri sau servicii și chiar ar împiedica companiile americane să liciteze pentru contracte publice sau să participe la proiecte finanțate de bugetul UE.

Tarife pe tech-ul american

În cadrul UE există voci care se gândesc să vizeze ca sancțiuni comerțul cu servicii (digitale, financiare, de proprietate intelectuală etc.), un domeniu în care nu există tarife vamale și în care Europa este deficitară, exportând mult mai puține servicii decât invers.

Lovirea acestei părți a comerțului internațional ar însemna ca UE să recurgă la un instrument juridic pe care nu l-a folosit până în prezent: instrumentul anti-coerciție. Apariția acestui mecanism a fost recentă, venind în legislatura precedentă, și s-a datorat lecțiilor învățate în timpul primei administrații Trump și, de asemenea, amenințării reprezentate de ascensiunea Chinei.

Deocamdată, în cadrul reuniunilor Consiliului UE privind comerțul, această opțiune nu a fost discutată, potrivit unor surse familiare cu aceste dezbateri, citată de El Pais, dar este pe masă și are susținători puternici chiar în cadrul executivului UE, care susțin că poate fi „modulată” în funcție de măsurile Washingtonului.