UE propune cele mai dure limitări din lume pentru bonusurile bancherilor

Autorităţile Uniunii Europene (UE) pentru reglementarea sectorului bancar au prezentat, vineri, un proiect care include cele mai dure şi mai ample limitări din lume pentru bonusurile bancherilor.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului UE propune cele mai dure limitări din lume pentru bonusurile bancherilor

UE propune cele mai dure limitări din lume pentru bonusurile bancherilor

Bonusurile vor fi plafonate în funcţie de profituri şi vor trebui returnate dacă se dovedeşte că au fost acordate pentru asumarea de riscuri nejustificate, potrivit unui proiect al Comisiei Autorităţilor Europene pentru Reglementare Bancară. Propunerile, care vor trece şi printr-o fază de consultări, ar urma să fie adoptate, la nivel european, anul următor.

Setul de reguli limitează agresiv plata excesivă a bancherilor, depăşind principiile convenite în cadrul G20 de cele mai avansate economii ale lumii.

"Aceste deviaţii de la trendul global în privinţa remuneraţiilor ar putea creşte probabilitatea ca băncile să-şi transfere operaţiunile din UE sau cel puţin să le extindă pe cele din afara spaţiului comunitar", a afirmat Jon Terry, partener la firma de consultanţă PwC.

Anumite prevederi ale proiectului sunt mai puţin restrictive decât anticipau analiştii, notează Reuters.

Comisia vizează ca băncile să fixeze un raport "adecvat" între bonusuri şi salariul fix al angajaţilor din conducere şi nu impune un anumit raport la nivelul sectorului.

În plus, toate aspectele proiectului au fost definite respectând principiul "proporţionalităţii", care avantajează companiile mici, cu un grad de risc mai scăzut, consideră analiştii.

Totuşi, multe din propuneri sunt conforme aşteptărilor.

Astfel, doar o parte a bonusului va putea fi plătită imediat, urmând ca 40-60% să fie achitat pe o perioadă de 3-5 ani. Băncile ar trebui, de asemenea, să nu acorde plăţi suplimentare, fără legătură cu performanţele, angajaţilor care părăsesc instituţia.

După încheierea consultărilor publice, comisia de reglementare va transmite versiunea finală a propunerilor către executivul UE pentru aprobare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici