UE riscă să intre în recesiune. Euro s-a prăbuşit la minimul ultimelor două decenii

Marţi, euro s-a prăbuşit la minimul ultimelor două decenii, în condiţiile în care ultima creştere a preţurilor la gazele europene a sporit îngrijorările legate de o recesiune, în timp ce dolarul nu a putut fi oprit, deoarece randamentele titlurilor de stat americane au înregistrat o revenire.

Urmărește
24988 afișări
Imaginea articolului UE riscă să intre în recesiune. Euro s-a prăbuşit la minimul ultimelor două decenii

Mai multe monede au fost sub presiune. Scăderea de 1% a euro a dus-o la cel mai slab nivel de la sfârşitul anului 2002. Yenul japonez s-a apropiat din nou de minimul ultimilor 24 de ani, în timp ce coroana norvegiană a scăzut cu 1,2%, deoarece lucrătorii din sectorul gazelor au intrat în grevă, potrivit Reuters.

Şeful departamentului de cercetare a pieţelor globale de la MUFG, Derek Halpenny, a declarat că riscurile ca Europa să reintre în recesiune par să crească după un alt salt mare de 17% al preţurilor la gazele naturale atât în Europa, cât şi în Marea Britanie.

Şeful Bundesbank din Germania, Joachim Nagel, a criticat planurile BCE de a încerca să protejeze ţările puternic îndatorate de creşterea ratelor de împrumut. 

"Va continua să fie foarte dificil pentru euro să se redreseze în mod semnificativ, în condiţiile în care situaţia energetică se înrăutăţeşte şi riscurile pentru creşterea economică cresc în mod notabil", a declarat Halpenny de la MUFG.

În urma acestei vânzări puternice, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de francul elveţian de când Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la plafonarea monedei în 2015. De asemenea, a scăzut şi faţă de lira sterlină, deşi lira are propriile griji economice şi politice cărora trebuie să le facă faţă în acest moment.

Nici măcar dolarul australian nu a reuşit să câştige tracţiune, în ciuda primei creşteri succesive a ratei dobânzii de 50 puncte de bază din istoria recentă a ţării, care a consfinţit, de asemenea, cea mai rapidă creştere a ratelor din 1994 încoace. 

"Am avut atât de multe bănci centrale care au făcut creşteri mari, încât acum se vorbeşte despre războaie valutare inverse", a declarat Jane Foley, strategul FX al Rabobank, referindu-se la situaţia în care băncile centrale trebuie să crească ratele doar pentru a opri scăderea monedelor lor.

"Ar putea deveni îngrijorător" pentru o serie de monede, a adăugat ea, mai ales dacă Rezerva Federală a SUA va continua cu creşteri mari ale ratelor în lunile următoare, aşa cum este de aşteptat.

Între timp, forţa dolarului a împins yenul înapoi spre minimul ultimilor 24 de ani. Ultima dată a fost la 135,79 pentru un dolar.

Europa de Est a resimţit, de asemenea, presiunea, deoarece ţările sale sunt unele dintre cele mai dependente de gazul rusesc. Principalul indice MSCI EM FX a atins cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, monedele legate de euro, cum ar fi forintul maghiar , zlotul polonez şi leul românesc, scăzând cu 1,6-2,3% faţă de dolar.

"Teama de recesiune devine din nou mai puternică", a declarat Stuart Cole, economist macro şef la Equiti Capital.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici