- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE, SUA şi Canada au pus capăt unei dispute privind carnea de vită cu hormoni, care datează din 1988
Parlamentul European a aprobat miercuri un acord între UE, Statele Unite şi Canada care pune capăt unei dispute de peste 20 de ani, referitoare la importurile comunitare de carne de vită cu hormoni.
UE, SUA şi Canada au pus capăt unei dispute privind carnea de vită cu hormoni, care datează din 1988 (Imagine: Shutterstock)
Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş a declarat înainte de votul Parlamentului că speră ca acordul să ducă la rezolvarea definitivă a diferendului la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Diferendul comercial a început în 1988, când Uniunea Europeană a interzis toate importurile de carne provenită de la vite tratate cu hormoni de creştere, decizie care a determinat SUA şi Canada să impună sancţiuni de 125 de milioane de dolari pe an, pentru produse europene de lux precum brânza Roquefort, trufe şi muştar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Autorităţile UE şi cele de la Washington au convenit în 2009 ca ţările comunitare să menţină interdicţia, dar Statele Unite să elimine treptat sancţiunile, în schimbul unei creşteri semnificative a cotelor pentru importul fără taxe al cărnii de vită fără hormoni.
Cantitatea de carne de vită fără hormoni scutită de taxe de import în UE a fost stabilită la 20.000 de tone pe an şi va fi mărită la 48.200 de tone până în august 2012, din care 45.000 de tone vor proveni din SUA şi 3.200 de tone din Canada.
Statele Unite au eliminat toate taxele de import aplicate alimentelor europene de lux în luna mai a anului trecut.
Fermierii europeni s-au temut că va avea loc o creştere puternică a importurilor de carne de vită din America de Nord, dar acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât Statele Unite au devenit importator net al acestei cărni după ce cerealele furajere au început să fie folosite într-o măsură mai mare la fabricarea de biocarburanţi.
UE a insistat în dispută că interdicţia aplicată cărnii cu hormoni se bazează pe doveziile ştiinţifice privind riscurile pentru sănătate, deşi Statele Unite şi Canada resping această evidenţă.
Principalele beneficiare ale ridicării sancţiunilor americane vor fi probabil Italia, Polonia, Grecia, Irlanda, Germania, Danemarca, Franţa şi Spania, se arată într-un comunicat al PE.
Decizia trebuie aprobată şi de Consiliul de Miniştri al UE, care şi-a dat deja acordul informal.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO