UE: Ungaria trebuie să ia noi măsuri pentru reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB în 2012

Ungaria trebuie să suplimenteze măsurile incluse în planul de consolidare fiscală, pentru a aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB anul viitor, potrivit recomandărilor Comisiei Europene publicate marţi, referitoare la politicile economice şi sociale ale ţărilor membre, transmite Reuters.

Urmărește
33 afișări

România face parte dintr-un grup de cinci ţări pentru care Executivul Uniunii nu a făcut recomandări speciale, întrucât asistenţa financiară de care beneficiază din partea UE şi FMI este condiţionată de respectarea unor programe ambiţioase, concentrate pe consolidarea fiscală şi reforme economice structurale.

Prioritatea acestor state este de a aplica programele convenite, aceasta fiind singura recomandare a CE.

Cele cinci state sunt Grecia, Irlanda şi Portugalia, membre ale zonei euro şi beneficiare ale unor programe de susţinere financiară din partea UE şi FMI din cauza datoriilor publice mari, şi România şi Letonia.

În privinţa Ungariei, CE recomandă creşterea efprturilor de consolidare fiscală, pentru a atenua deteriorarea situaţiei bugetului din punct de vedere structural, în 2011, când va exista un excedent bugetar de 2% ca urmare a unor venituri de natură excepţională.

"Ungaria ar trebui să adopte măsuri fiscale suplimentare, permanente, cel târziu în bugetul de anul viitor, pentru a asigura respectarea ţintelor pentru 2012 şi 2013 din Programul de Convergenţă", recomandă CE.

Potrivit Comisiei, strategia de consolidare a Ungariei va reduce deficitul, din punct de vedere structural, iar datoriile vor intra pe un trend descrescător, urmând să atingă 64% din PIB în 2015, de la 80% din PIB în 2010.

Ritmul de consolidare va fi afectat de faptul că progresele vor începe abia din 2012.

"Ungaria ar putea depăşi plafonul de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012, dacă nu ia noi măsuri", consideră CE.

Ţinta guvernului ungar pentru deficitul bugetar de anul viitor este de 2,5% din PIB.

Guvernul de la Budapesta a lansat în martie un program major de reforme, pentru ca reducerea deficitului bugetar să fie sustenabilă pe termen mediu, după ce pentru acest an anticipează excedent ca urmare a renaţionalizării pondurilor private de pensii şi a introducerii unor taxe speciale pentru bănci şi companiile din anumite sectoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici