UE va propune reglementări pentru eliminarea barierelor în comerţul pe internet

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat vineri că va propune un nou pachet de reglementări, care va facilita comerţul eficient şi sigur prin intermediul internetului pentru toţi cei 490 de milioane de clienţi de pe teritoriul UE.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului UE va propune reglementări pentru eliminarea barierelor în comerţul pe internet

UE va propune reglementări pentru eliminarea barierelor în comerţul pe internet (Imagine: Mediafax Foto)

Circa 150 de milioane de cetăţeni europeni apelează periodic la site-uri de cumpărături sau licitaţii online, precum amazon.com sau eBay, dar numai 30 de milioane dintre aceştia decid să achiziţioneze bunuri sau servicii din afara graniţelor propriului stat.

"În această toamnă, voi propune o nouă legislaţie, care va reduce complexitatea reglementărilor în vigoare. Voi prezenta un set de reguli simplificate, care se vor adresa contractelor dintre companii şi consumatori încheiate pe teritoriul Uniunii Europene", a explicat Kuneva, într-un discurs susţinut la Londra.

Totodată, ea va iniţia un set de reglementări, care vor elimina practicile comerciale incorecte din piaţa europeană a retailului online.

Kuneva doreşte o abordare mai consistentă în ceea ce priveşte drepturile şi practicile, de la perioadele de returnare până la garanţii.

"Un set singular, simplu, care să specifice drepturile şi obligaţiile, va facilita comerţul între consumatori şi companii în spaţiul european", a adăugat oficialul.

În prezent, România este considerată destinaţie de risc maxim în majoritatea comunităţilor internaţionale de e-commerce.

Eforturile din trecut de a armoniza reglementările pentru protecţia consumatorilor la nivelul UE au fost deseori împiedicate de reticenţa unor state membre, care doreau să evite relaxarea sau restrângerea propriilor legi în acest domeniu.

"Armonizarea va fi maximă, astfel încât aceleaşi reguli se vor aplica peste tot, iar statele membre nu vor avea posibilitatea să modifice propunerile. Această tentativă presupune provocări importante şi periculoase, deoarece unele state vor încerca să menţină legislaţii mai stricte", a declarat un oficial al unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor, care a mai precizat că ţările UE se vor vedea nevoite să introducă sancţiuni corespunzătoare pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici