- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE vrea să înăsprească controlul deficitelor bugetare
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene s-au angajat marţi să controleze din timp bugetele naţionale şi să introducă o gamă mai largă de sancţiuni pentru ţările cu deficit excesiv, pentru a preveni o eventuală repetare a crizei datoriilor de stat care subminează în prezent stabilitatea euro.
UE vrea să înăsprească controlul deficitelor bugetare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Miniştrii Finanţelor reuniţi la Luxemburg au convenit să impună amenzi statelor care nu reuşesc să declare angajamente de reducere a deficitului chiar înainte ca indicatorul cheie să depăşească plafonul de 3% din PIB reglementat la nivelul UE, transmite Bloomberg.
"Până acum, nu primeai amendă decât dacă treceai de semaforul de culoare roşie de la 3%. De acum înainte, ai putea să ai probleme şi dacă treci pe galben", a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, după ce s-a întâlnit luni seară cu miniştrii europeni ai Finanţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pentru a sprijini înăsprirea regulilor, oficialii au arătat de asemenea că vor continua măsurile de reducere a deficitelor şi anul viitor, în pofida solicitărilor venite din Statele Unite pentru o politică bugetară mai relaxată în Europa, care să ajute relansarea economică.
Euro s-a depreciat cu 17% de la începutul acestui an, din cauza crizei datoriilor de stat care s-a manifestat în principal în Grecia, dar are efecte şi în alte state din zona euro. Turbulenţele au determinat multe dintre statele membre să introducă măsuri de scădere a deficitului care ar putea afecta creşterea economică. Euro se tranzacţiona în cursul nopţii la minimul ultimilor patru ani faţă de dolar, însă a revenit uşor spre dimineaţă.
Conform pactului de creştere şi stabilitate al UE, statele din zona euro care depăşesc limita de 3% din PIB ar putea fi nevoite să plătească amenzi de până la 0,5% din PIB dacă nu reuşesc să corecteze deficitul.
Nicio ţară nu a fost amendată în baza acestei reguli în cei 11 ani de la introducerea euro, însă Germania, care a avut un rol determinant în crearea acestei legislaţii în anii '90, conduce acum o campanie de înăsprire a reglementărilor după ce guvernele din zona euro au angajat fonduri de până la 860 miliarde euro pentru a ajuta Grecia şi alte state europene aflate în dificultate.
Potrivit noului sistem gândit de miniştii Finanţelor, fiecare guvern va trebui să prezinte estimări cuprinzătoare privind creşterea economică, inflaţia, fiscalitatea şi cheltuielile bugetare în fiecare primăvară, cu circa şase luni înainte ca bugetele naţionale să intre în parlamente spre aprobare.
Un guvern care plănuieşte un deficit ridicat "va trebui să se justifice" la nivelul UE, iar autorităţile europene şi celelalte state membre vor încerca să-l determine să-şi schimbe intenţiile.
Statele a căror datorie de stat va depăşi 60% din PIB vor intra de asemenea în vizorul autorităţilor comunitare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO