UE vrea să reducă la jumătate lista statelor emergente care beneficiază de concesii comerciale

Uniunea Europeană (UE) vrea să reducă aproximativ la jumătate numărul de state emergente care beneficiază de concesii comerciale din partea UE, în prezent de 176, eliminând condiţiile preferenţiale pentru economiile emergente bogate, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Urmărește
14 afișări

Propunerea comisarului european pentru Comerţ, Karel De Gucht, este un nou indiciu al poziţiei mai puţin flexibile pe care UE, dar şi SUA, o adoptă faţă de state emergente ca Brazilia, India sau China, care se alătură elitei economice mondiale.

China este cel mai mare exportator la nivel mondial, iar India şi Brazilia sunt membri importanţi ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). În timp ce negocierile OMC, desfăşurate la Doha, sunt blocate, UE şi SUA insistă tot mai mult pentru acordarea de concesii numai prin acorduri comerciale bilaterale şi depun un număr tot mai mare de plângeri la OMC, notează WSJ.

Proiectul propus de comisarul pentru Comerţ include noi reguli care ar reduce la aproximativ jumătate lista ţărilor în curs de dezvoltare care primesc concesii comerciale.

De Gucht va prezenta, marţi, planul executivului european la o reuniune ce se va desfăşura la Strasbourg. Planul trebuie aprobat ulterior de consiliul European şi Parlamentul European, pentru a intra în vigoare din 2014, au afirmat oficiali europeni.

Regulile OMC impun membrilor să aplice tarife identice pentru toţi partenerii comerciali, dar permit excepţii pentru statele în curs de dezvoltare.

Valoarea concesiilor comerciale acordate de UE a totalizat în 2008 circa două miliarde de dolari, cei mai mari beneficiari fiind India, Bangladesh, Thailanda, Indonezia, Brazilia şi Rusia. China a fost, deja, scoasă parţial de pe listă în cazul multor tarife preferenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici